Harmadával olcsóbbodhat a vasérc

Az acéltermékek, nem utolsó sorban a közeljövőre tervezett földgáz-exportvezetékekhez szükséges csövek olcsóbbodására lehet számítani annak nyomán, hogy a vasérc legalább 30 százalékkal olcsóbbodik idén. A legnagyobb távol-keleti acélipari vállalatok egymás után fogadják el a bányavállalatok 30 százalékos árcsökkentési ajánlatát.

A Nippon Steelt szerdán a dél-koreai POSCO követte, tudomásul véve a  brit-ausztráliai Rio Tinto bányavállalat és a japán acélgyártók  keddi, áprilisra visszamenő hatályú megegyezését, az első ilyen természetű megállapodást az idén.
A piac nagyrészét negyven éve szabályozó, átfogó megállapodásrendszer összes eleme még nincs meg erre az évre, mert a világ legnagyobb acélgyártó országa, Kína acélkohói 45 százalékos  árcsökkentést követelnek.

Kína vásárolja a világon nemzetközi  forgalomba kerülő vasércnek több mint a felét, ez erős alkupozíciót  ad, de elemzők szerint a kínai vállalatok is kénytelenek lesznek  belemenni a megállapodásba, mert hosszabb távon a szabadpiacon nincs elég vasérc, és ha sokáig húzzák a tárgyalásokat, akkor túllőhetnek  a célon, mert az év második felében a piac szűkülhet a világgazdaság várható javulása nyomán.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.