Harmadával olcsóbb a lakótelepi lakás

Lakótelepi lakást harminc százalékkal olcsóbban lehet venni, mint bármilyen más társasházi ingatlant. Van, ahol 45 százalékos az eltérés.

Egy lakótelepi lakás négyzetméterára országos átlagban bő harmadával alacsonyabb, mint egy ugyanazon a településen vagy kerületben található egyéb társasházi ingatlané – derül ki az OTP Jelzálogbank frissen ismertetett Lakótelep Értéktérkép elemzéséből. Az elemzés szerint a nagy lakótelepek átlagárai között akár háromszoros különbségek is előfordulhatnak.

Az OTP Ingatlanpont tapasztalatai szerint 55 négyzetméter alatt kelendőek igazán a lakótelepi lakások, ezen belül is főleg a másfél szobás, a kétszobás, valamint az 1+2 félszobás elosztásúak. Az elemzésből ugyanakkor az is kiderül, hogy egyes településeken vagy kerületekben még ennél is nagyobb a különbség, de fordított irányú eltérésre is akad példa. 

A hazai lakótelepi forgalom 2-3 százalékát adó III. kerületben nem kevesebb, mint 45 százalék az eltérés a lakásárak között, Salgótarján esetében viszont a lakótelepi lakások drágábbak, köszönhetően városközponti elhelyezkedésüknek, illetve az egyéb társasházi lakások szűk és rossz minőségű kínálatának – hoz példákat Valkó Dávid, az OTP Jelzálogbank ingatlanpiaci vezető elemzője.

A NAV hivatalos tranzakciós adatbázisa, valamint az OTP Jelzálogbank térinformatikai módszerekkel felépített saját lakótelepi adatbázisa alapján elkészített elemzés szerint Budapest IX. kerületében a legmagasabb a lakótelepi átlagár. A közkedvelt, zöld felületekben gazdag, főleg négyemeletes, blokkos technológiával épült házak által jellemzett József Attila lakótelepnek köszönhetően a IX. kerületben a 220 ezer forintot is meghaladja a lakótelepi lakások átlagára. 

A IX. kerületen kívül egyedül a XI. és a XIII. kerület lakótelepi lakásainak átlagára haladja meg a 200 ezer forintos szintet, míg a XX., a XV., valamint a XVIII. kerületben a legalacsonyabb a fővárosi árszínvonal, ahol túlnyomóan peremvárosi, 70-es években épült panellakótelepek találhatóak. A megyeszékhelyek rangsorát Székesfehérvár vezeti, továbbá Debrecen lakótelepi átlagára haladja még meg a négyzetméterenkénti 150 ezer forintot. A legolcsóbbnak Salgótarján számít, csupán öt számjegyű átlagos fajlagos árral. 

Jól látszik, hogy a legdrágább telepek vagy az ötvenes-hatvanas években, blokkos építési móddal épült, 3-6 szintes épületekből állnak, vagy már a nyolcvanas években, eleve magasabb presztízsű területeken épültek. A legolcsóbb lakásokat ugyanakkor leginkább a hetvenes évek nagy, akár 10-15 ezer lakásos panellakótelepein találjuk meg. A toplista legfelső szegmensében Budapesten akár 350 ezer forintot is fizetnek egy kisebb lakás négyzetméteréért, míg a fővárosi minimumár az elmúlt másfél évben 80 ezer forint körül volt négyzetméterenként. Vidéken nagyjából 40 ezertől 250 ezer forintig terjed az abszolút intervallum. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.