Harmadával is kevesebb kalászos termést várnak a gabonatermesztők

A száraz idő miatt az idén akár 30 százalékkal csökkenhet a kalászosgabona-termés a tavalyihoz képest. Az aratás június végén megkezdődhet.

Vancsura József, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének (GOSZ) elnöke elmondta: búzából várhatóan mintegy 3,5 millió tonna termést takaríthatnak be a gazdálkodók, ez mintegy kétmillió tonnával kevesebb a tavalyinál. A GOSZ becslése szerint összesen 5,4 millió tonna kalászosgabona-termés várható Magyarországon. A szakember szerint az árpa, a rozs esetében a terméscsökkenés 30 százaléknál is nagyobb lehet.

Az aratás előreláthatólag a jövő hónap végén kezdődhet, ám Vancsura József nem zárta ki, hogy az árpát addigra már sok helyen learatják, ha marad a meleg idő.

Petőházi Tamás, a GOSZ ügyvezető titkára elmondta: Magyarországon a vetésterület, így a kalászosoké is, lényegében állandónak tekinthető, 1,6-1,7 millió hektár között mozog évről-évre. Tavaly a kalászos gabona össztermése 7,7-7,8 millió tonna volt, amelyből 5,6 millió tonnát tett ki a búza. Az elmúlt évben jó termést takarítottak be a gazdálkodók, ez mintegy 40 százalékkal volt több az előző évinél. 

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.