Hárítanak: bankok, amelyeknél a bankkártyás vásárlásért is fizetni kell

Nem lesz tovább ingyenes a bankkártyás fizetés több magyarországi banknál. Sőt, mindenütt nő a készpénzfelvétel díja is. A bankok a tranzakciós illetéket hárítják át.

A tranzakciós illeték 2013. január elsejével lépett hatályba, több bank már ekkortól átterhelte az ügyfelekre a költséget, néhány bank csak tervezi, de február végéig mind meg fogja tenni. Emellett több pénzintézet bevezette a kártyás vásárlás utáni díjat is, melyet az érintett bankok mind 2 ezrelékben határoztak meg. Ezek eddig szinte mind ingyenesek voltak – derül ki a Privátbankár cikkéből. A bankok a legtöbb esetben a tranzakciós adó egészét, vagy még többet is ráterheltek az ügyfelekre.

Az újság táblázatba foglalta a legfontosabb változásokat, amelyek a belföldi saját automatás ATM-ből történő készpénzfelvételre vonatkoznak "alap" bankszámla esetén. A bankok többsége is 6000 forintban maximalizálta a tranzakciós díjfizetési kötelezettséget. Ez alól kivétel az OTP és Erste Bank, ahol nincs plafon az illeték esetében, és természetesen azok a bankok is, ahol fix összeget kell fizetni a pénzfelvétel után.

Az FHB Bank az Alap bankszámla esetén február 18-tól érvényesít 2 ezrelékes díjat. A bank tájékoztatása szerint ez csak kis ügyfélszegmenst érint: elterjedtebbek az Aktív, Közszféra, Prémium, Hello, Flotta, Fundamenta, Nyugdíjas, Bónusz bankszámlacsomagok, amelyeknél a bank nem szab díjat a kártyás vásárlásnál.

A Raiffeisen Banknál pedig azok továbbra is díjmentesen használhatják vásárlásra a kártyájukat, akiknek Aktivitás vagy DíjNullázó számlájuk van, illetve a számlacsomagtól függően a bank 1-3 kedvezményes, 135 forintos ATM-használatot is biztosít (a "díjmentes" csomagoknak azonban legtöbbször van feltétele, például adott kártyaforgalom, vagy egy meghatározott összeg beérkezése a számlára havonta).

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.