Hamarosan a termelő szektort is garantálja az MFB

Az élelmiszerfeldolgozó cégek után augusztus közepétől a termelő tevékenységet végző vállalkozások számára is bankgarancia programot indít a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).

– Alapvetően a feldolgozó-, az építő-, az információtechnológiai-, a szállítmányozási-, a hulladékgazdálkodási-, a környezetgazdálkodási- és a vendéglátóipar területén működő vállalkozások élhetnek azzal a várhatóan augusztus közepétől elérhető, mintegy 50 milliárd forintos bankgaranciával, amelyet az MFB nyújt a cégek legfeljebb öt éves forgóeszköz hiteleihez – mondta lapunknak Aladics Sándor, a bank vezérigazgató-helyettese. A Gazdaságélénkítési Bankgarancia Program tulajdonképpen folytatása a júniusban az élelmiszer-feldolgozók számára már meghirdetett 30 milliárd forintos programnak.


A legkisebb forgóeszköz hitel, amelyet az MFB augusztus közepétől garantál, 125 millió forint, a legnagyobb pedig ötmilliárd. A bank a hitel tőkeösszegének 80 százalékára nyújt piaci alapú bankgaranciát.  Mint azt Aladics Sándor mondta, a futamidő legfeljebb öt éves lehet. A szándékaik szerint  nem a néhány hónapos, hanem inkább a több évre szóló, középtávú kölcsönök felvételét preferálnák, ezzel ösztönözve azt, hogy a cégek a gazdasági válságot követő fellendülésre is fel tudjanak készülni.


Az élelmiszer feldolgozói garancia programban eddig hat kérelem érkezett, 300 millió és egymilliárd forint közötti értékben az MFB-hez, ebből egyről született döntés. Mint azt Aladics Sándor mondta, a 6,5 milliárd forintos garancia igény a források 30 százalékát jelenti. Hozzátette, a kérelmek tömeges megjelenésére mostanában számítanak, amikor a feldolgozóknak ki kell fizetniük a megrendelt alapanyagok árát a mezőgazdasági termelőknek. Hozzátette: az MFB történetében először az igények elbírálására konkrét, belső határidőt szabtak meg, ami maximum 30 nap lehet. Éppen ezért a folyamatot is úgy alakították, hogy az MFB tartani tudja ezt. Csak azok folyamodhatnak bankgaranciáért, akik esetében a kereskedelmi bank már pozitív hitelbírálatot adott, és már meg is kötötte vele a szerződést. Ezzel kiszűrik azokat a felesleges köröket, amikor egy kereskedelmi bank az MFB garanciája fejében elvileg ad forgóeszköz hitelt egy cégnek, aztán mégis meggondolja magát.


Mindkét garanciaprogram esetében díjat kell fizetniük a vállalkozásoknak, amely mértéke a biztosítékok és az ügyfél minősítése alapján 0,5 – 6,3 százalék lehet. A garanciát igénylő vállalkozások az MFB-nek az igényelt összeg 0,2 százalékát kitevő egyszeri bírálati díjat is fizetnek. Aladics Sándor szerint az összesen 80 milliárd forintnyi garanciavállalás 100 milliárd forint fogóeszköz-hitel kihelyezését teszi lehetővé.


Úgy gondolja, a keret október-novemberig mindenképp kitart, utána pedig némi élénkülés kezdődik a gazdaságban, amely magával hozza, hogy a vállalkozások az MFB garanciája nélkül is hozzájutnak a kölcsönhöz. Hozzátette, az MFB forrásból az elmúlt kilenc hónapban már 79 milliárd forint beruházási-fejlesztési hitel hagytak jóvá, ami jelzi, hogy sok olyan cég működik, amely előre próbál menekülni a váláságban is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.