Hamarosan kérhetünk egy kiló tojást

Amikor tojást vesz az ember a zöldségesnél vagy a piacon, a darabonkénti ár és a méret – valójában a súly – alapján választ, méretfüggő a dobozolt tojás ára az élelmiszerláncoknál is.

Talán keveseknek tűnt fel eddig, hogy ezen adatok alatt ott van a kilónkénti ár is. Sokaknak azért nem szúrhatott szemet ez, mert az utóbbi adatot jellemzően jóval kisebb betűmérettel közlik. A feltüntetett kilós ár akár 20 százalékkal is kisebb lehet – legalábbis jelenleg ez a gyakorlat.

Fotó: Mediaworks

Most azonban – mint azt a napi.hu észrevette –, született egy rendelettervezet, amely előírná, hogy a kilós árat pontosan ugyanakkora méretben kell feltüntetni, mint a darabárat. A jogszabály elfogadása után 90 nappal nőnének hozzá a kilós árak a darabárakhoz.

Az élelmiszeriparban egy másik érdekes fejleményt is hozott a kedd. A Magyarország leggazdagabb emberének tartott Csányi Sándor agrárbirodalmának egyik kulcsfontosságú cége, a Pick Szeged Szalámigyár és Húsüzem Zrt. jókora büntetést kapott ugyanis a nyakába. A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) azért bírságolta meg 44 millió forintra a vállalatot, mert a szalámigyár 2009-2014 között meghatározta, hogy a kis- és nagykereskedő partnerei mennyiért árulhatják az akcióik során az általa gyártott termékeket. A Pick a fix, illetve a minimális nagy- és kiskereskedelmi árat ki is tudta kényszeríteni azzal, hogy kilistázással vagy más szankcióval fenyegette partnereit – bár ezeket a gyakorlatban nem alkalmazta.

A nagy- és a kiskereskedelmi ár rögzítése súlyos jogsértésnek minősül, a Pick Szeged Zrt. Pedig elismerte a jogsértést. A cég a versenyhivatali határozat után közölte, hogy módosította a GVH által kifogásolt árkialakítási gyakorlatát, korrigálta a működési hibákat.

Tojásméretek

♦ S 53 gramm alatt

♦ M 53-62 gramm

♦ L 63-72 gramm

♦ XL 73 gramm felett

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.