Hamarosan indul az Alba-ügyfelek kártalanítása

Kedden hatályba lépett a Magyar Nemzeti Bank (MNB) azon határozata, amellyel visszavonta az Alba Takarékszövetkezet tevékenységi engedélyét. A kirendelt felügyeleti biztosok így várhatóan rövidesen kezdeményezik a pénzintézet végelszámolását vagy felszámolását – derült ki az MNB közleményéből.

Ennek megindultával az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) a jogszabály által előírt 20 munkanapon belül 100 ezer eurós összeghatárig (jelenlegi árfolyamon több mint 30 millió forintig) kártalanítja a biztosított követeléssel bíró betéteseket.

A takarékszövetkezetnél meglévő likvid eszközöket a Takarékbank Zrt. veszi át, és az OBA által biztosított összeghatáron felüli betétrészeket, illetve a nem biztosított betéteket e likvid eszközök mértékéig, arányosan fizeti ki a betéteseknek.

A betéteseknek egyelőre semmit sem kell tenniük, a Takarékbank és az OBA minden érintettel felveszi a kapcsolatot és részletes tájékoztatást ad számukra a kártalanítás menetéről – az Alba nyilvántartásaiból ehhez rendelkezésükre állnak majd a megfelelő ügyféladatok.

Az Alba Takarékszövetkezet mintegy 15 ezer betétes pénzét kezelte, működési területe jellemzően Fejér megye és környéke egy részét ölelte fel. A takarék mérlegfőösszeg szerint piaci részesedése a hitelintézeti szektorban csekély volt, nem érte el a 0,5 ezreléket sem. A takarékszövetkezeti szektor helyzete – ellentétben ezen egyedi intézménnyel – prudenciális szempontból összességében stabil – szögezte le az MNB.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.