Hamarosan csak az marad, „aki leoltja a villanyt”

Szeptember 3-án 1200 ember kapta meg az értesítést a Microsoft (korábban Nokia) komáromi gyárában, hogy a munkahelye megszűnik. A következő lépcső október elejére várható, s azt követően már csak 40-50 ember marad a gyárban, akik a végén lekapcsolják a villanyt – mondta a Népszabadságnak László Zoltán, a helyi érdekvédelem vezetője. Mint beszámoltunk róla, a nyár közepén jelentették be, hogy több lépcsőben, de november 30-ig végleg bezárják a gyárat. A társaság 1800 alkalmazottjával és a beszállítókkal együtt mintegy 2000 embert érint a döntés.

Azóta a cég, az állam és a szakszervezetek is azon dolgoztak, hogy az alkalmazottakat minél gyorsabban jó munkahelyhez segítsék. Ennek egyik meghatározó eredménye, hogy tegnap a gyár területén állásbörzét tartottak a dolgozók számára – mondta lapunknak Komáromban Balogh Béla, a Vasas Szakszervezeti Szövetség elnöke. Pénteken 68 vállalat jelent meg, és mintegy 3700 nyitott pozícióra kerestek embereket – tette hozzá László Zoltán.

Az érdeklődés annyira széles körű volt, hogy kerékpárral is jöttek a városból azzal, hogy az állásbörze csak a nokiásoknak szól-e vagy külsősök is bemehetnek. Nem sokkal utána viszont olyan dolgozó lépett ki a kapun, aki már új munkahelyének belépőkártyáját mutatta, majd elsírta magát. Korábbi nokiás dolgozók is próbálnak egykori kollégáiknak segíteni. Az állásbörzén több olyan vállalat is volt, amely a komáromi cég egykori alkalmazottját delegálta a standjára a felek közti bizalmat erősítendő – magyarázta László Zoltán.

Az üzem parkolójában egyetlen szabad hely sem volt délelőtt, s jó néhány szlovák rendszámú autó is akadt. Érdeklődésünkre a helyi szakszervezeti vezető kifejtette, hogy jelenleg mintegy 250 olyan emberről tudnak, aki az állásbörze előtt már talált munkát vagy már dolgozik is. Balogh kiemelte: ahhoz, hogy a nokiások helyzetét minél gyorsabban és hatékonyabban rendezni tudják, nagyon jól együtt dolgozott a cég, az önkormányzat, az állam és a szakszervezetek. Azokat sem hagyják egyedül, akik most nem találnak más munkát. A Vasas-tagoknak a kollektív szerződésben foglaltakon felüli forrásokat is biztosítanak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.