Hálózatba kapcsolták a gönyűi erőművet

Üzembe helyezték szerda délelőtt a 425 megawattos gönyűi kombinált ciklusú erőművet az országos energiahálózattal összekötő alállomást és a kapcsolódó távvezetéket.

Az öt és félmilliárd forintos beruházás keretében mintegy 14 kilométernyi vezetéket építettek ki, így kapcsolva az erőművet a Győr-Litér vezetékhez.

Tari Gábor, a Magyar Villamosenergia-ipari Rendszerirányító (MAVIR) Zrt. vezérigazgatója az eseményen jelezte: első gondolatuk az volt, hogy a közeli Győrben kötik be a hálózatba az erőművet, de ott a nagy foglaltság miatt már nehéz kapcsolódási lehetőséget találni.

Hozzátette: két-három év múlva, amikor üzembe helyezik a Győr-Bicske hálózatot, erre kötik át az erőművet, mert az "a rendszer szempontjából így lesz hasznosabb". Elmondta, a rendszer úgy épült, hogy kapcsolódhasson hozzá az erőmű bővítésével felálló újabb egysége is.

Katona Zoltán, az E.ON Erőművek Kft. ügyvezető igazgatója kiemelte: a beruházás a tervezett határidőn és költségkereten belül készült el. Jelezte: az erőműben bő egy hónap múlva gyújtják be az első gázturbinát.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.