Halódik a cafeteria: a cégek ötöde jövőre nem ad

Bonyolultabb, drágább és kevésbé kedvező az új cafeteriarendszer, az adóvonzata pedig megnövekszik.

Megnövekszik a juttatások adója, idén 19,04 százalék volt, jövőre pedig ráterhelik a 10 százalékos ehót is. A járulékos költségek azonban csökkennek, ami azt jelenti, hogy az idén az üdülési csekknek meglévő 6-7 százalékos költsége jövőre már nem lesz, mert a SZÉP-kártya a munkáltató és a munkavállaló számára ingyenes – mondta az m1 Ma Reggel című műsorában Urbán Adrienn cafeteria-szakértő.

A juttatások nagy része továbbra is kedvezményes lesz, csak nem 9,04 százalék, hanem 30 százalék feletti adó terheli. Ide fog tartozni az Erzsébet utalvány, ez havi 5000 forintig adható. Ezt idén még 18000 forintig kaphatták a munkavállalók. 2012-ben teljesen külön fog válni a hideg- és a melegétkeztetési utalványozás. A klasszikus hidegétel-utalványt váltja fel az Erzsébet utalvány, és Széchenyi pihenőkártyára lehet adni évi 150000 forintot, amit melegétkezésre is fel lehet használni.

A szakértő szerint elhamarkodott lépés volt, hogy nem hagyták párhuzamosan üzemelni a kétféle rendszert, mert az Erzsébet utalványhoz egyelőre nincsenek meg az elfogadóhelyek, és nem tudni azt sem, milyen költségekkel lehet rendelni az utalványt – mondta Urbán Adrienn.

A Nemzeti Üdülési Szolgálatnak ki kell építenie az elfogadóhálózatot. A három nagy utalványos cégnek körülbelül 30-40 ezer elfogadóhelye van. Ezt nem 1-2 év alatt építették ki, tehát várható, hogy akár több évbe is beletelik, mire kialakul az új rendszer.

A Széchenyi pihenőkártya ellenőrizhetőbbé válik, mint az üdülési csekk – mondta a szakértő, aki hozzátette, a munkavállalóknak azonban nehézkesebbé válik a felhasználás. Eleve három zseb lesz rajta, egy a szállásra, egy az étkezésre, egy pedig a szabadidős programokra fordítható. A munkáltatónak eleve három zsebbe kell utalni, és a munkavállaló is külön tudja költeni a különböző számlákon nyugvó összegeket.

Az eddigi évek tapasztalatai szerint nagy változások esetén a munkáltatók 20-30 százaléka megszüntette a cafeteriarendszert, most is ez a tendencia várható.

Forrás: Hiradó.hu

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.