Halasztják a Dunaferr-sztrájkot

A szakszervezetek 24 órával elhalasztották a Dunaferrnél keddtől meghirdetett 72 órás sztrájkjukat - közölte a cég.

Tájékoztatásuk szerint hétfőn az ISD Dunaferr Zrt., a Dunaferr DV Vasas Szakszervezeti Szövetség és a Dunaferr Ifjúsági Szervezet vezető tisztségviselői folytatták a 2012. évi alapbérfejlesztéssel és a prémiumrendszer anyagi alapjainak meghatározásával kapcsolatos tárgyalásokat. "A felek abban állapodtak meg, hogy a lehetséges megegyezés reményében a Dunaferr DV. Vasas Szakszervezeti Szövetség által 2012. november 20-tól meghirdetett, 72 órás sztrájk 24 órával elhalasztásra kerül" - áll a közleményben.

A Dunaferrnél november 15-én ültek tárgyalóasztalhoz a Dunaferr Ifjúsági Szervezet, a Dunaferr DV. Vasas Szakszervezeti Szövetség, valamint a munkáltató képviselői. Várkonyi Zsolt, a társaság kommunikációs főosztályvezetője akkor az MTI-t arról tájékoztatta: a felek rögzítették, mindent megtesznek annak érdekében, hogy november 19-én a szakszervezetek és a munkáltató - a közel hét hónapos tárgyalássorozat lezárásaként - a társaságcsoport kollektív szerződésének részeként aláírhassák a 2012. évi bér- és szociális megállapodás lezárását.

A szakszervezeti szövetség november 9-én hirdetett hetvenkét órás sztrájkot az ISD Dunaferr Zrt. egész területén, mert nem sikerült megállapodniuk a 2,1 százalékos béremelésről a cégvezetéssel. 

A DV Vasas Szakszervezeti Szövetség és a Dunaferr Ifjúsági Szövetség képviselői január óta folytat bértárgyalásokat a cégcsoport menedzsmentjével az alapbérek és a szociális juttatások 4,2 százalékos emeléséért, illetve az úgynevezett szabadságos és karácsonyi bér kifizetéséért. A bérmegállapodás kikényszerítésére a két szervezet előbb egy kétórás figyelmeztető sztrájkot, majd április 12-én 24 órás általános sztrájkot tartott a hideg- és meleghengerműben, valamint a Lőrinci Hengerműben.

Ezt követően április 29-én aláírták a bérmegállapodást, amely alapján a munkáltató soron kívül és feltétel nélkül engedélyezte a személyi alapbér és a szociális juttatások előre egyeztetett 4,2 százalékos emelése felének a kifizetését január elsejei visszamenőleges hatállyal. Az elmaradt 2,1 százalékos visszamenőleges emelésről, valamint az úgynevezett szabadságos és karácsonyi bér ösztönző jellegű átalakításáról azonban tovább tárgyaltak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.