Ingatlanbérlés tovább módosított áfázással

Miközben üdvözli az áfa-törvény ingatlan-bérbeadásra vonatkozó módosításának elhalasztását két nagy szakmai szervezet, egyúttal azt kérik, módosítson még a Parlament a jogszabályon, hogy ne kerüljenek lehetetlen helyzetbe a bérlők és a bérbeadók. Egy törvényjavaslat szerint az új áfa-szabályok 2015. január 1-én lépnének életbe 2014. júliusa helyett.

Első körben biztosan legtöbben átugrották azokat a híreket, amelyek az áfatörvény időszakos elszámolásokat érintő számlázási szabályok módosításáról szóltak. Nem csoda. Ám ez az érthetetlen betűhalmaz elég komoly gondokat okozhat akár olyan szimpla helyzetekben is, mint az ingatlanbérlés.

A tervezett módosítás lényege első blikkre adminisztratív. Az időszakos elszámolású szolgáltatásoknál – amikor az folyamatos, és a számlát adott időszakonként, például havonta vagy negyedévente állítják ki és fizetik ki – mást kell teljesítési időpontként beírni. Most a teljesítési időpont – amikor az áfát be kell fizetni – a fizetési határidő. Ez elég logikus.

Júliustól azonban nem így lenne, a teljesítési időpont kötelezően az elszámolási időszak utolsó napja volna. Vagyis ha a számlát havonta állítjuk ki, akkor praktikusan a hó vége, míg korábban ez lehetett akár a következő hónap tizedike is, vagy elvileg bármi, amiben a felek megegyeztek. Ezzel az egyik gond az, hogy az áfát még az előtt meg kell fizetni, mielőtt a fizetési határidő lejár, vagyis azt meg kell finanszíroznia a szolgáltatónak, így például az ingatlant bérbe adónak.

A másik gond akkor adódik, ha adott esetben előre kell fizetni a szolgáltatásért, tipikusan ilyen az ingatlanbérlés is. Ebben az esetben az előre kifizetett díj előlegnek minősül, amelyre előlegbekérőt, előlegszámlát és majd az időszak utolsó napján végszámlát kell kiállítaniuk. Míg a régi szabályozás mellett elég volt egyetlen számlát kiállítani.

Az Ingatlanfejlesztői Kerekasztal Egyesülete szerint ezért jobb volna átgondolni ezt a rendelkezést. Az már haladás, hogy az eredetileg tervezett hatályba léptetést július elsejétől jövő év januárjáig eltolták, mert legalább fel lehet készülni a változásra. Azt is hozzá kell tenni, hogy már fél évük volt az érintetteknek a felkészülésre, hiszen a módosítás tavaly év végi.

Külön procedúrát jelentene a bérbeadásnál, hogy az összes már megkötött szerződést felül kellene írni, ami elég nagy bizonytalanságot jelentene – teszi hozzá az IKSZ és a Magyar Bevásárlóközpontok Szövetsége. Összesen több mint tízezer bérlőről is szó lehet a versenypiacon, de emellett az állami és önkormányzati szektorban is.

Összességében a szakma azt javasolja a kormánynak, hogy egyeztetések útján olyan módosítást találjon ki, amely nem jelent az érintettek számára bizonytalanságot, extra költséget és extra adminisztrációt. A közlemény szerint biztató lépés volt az átállás eltolása, ám ez nem oldja még meg a fő gondokat.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.