Halasztás a CIB devizahiteles perében

Az ítélőtábla a háromórás tárgyalást követően kihirdetett végzésében elutasította a pénzintézet keresetét, amely a fellebbezésben újra kérte, hogy a bíróság forduljon az Alkotmánybírósághoz, illetve kérjen előzetes döntéshozatalt az Európai Bíróságtól. Egyben a banknak az eljárás felfüggesztése iránti kérelmét is elutasította.

A Fővárosi Törvényszék első fokon elutasította a CIB Ingatlanlízing Zrt. magyar állam ellen indított devizahitelekkel kapcsolatos keresetét, amely ellen a bank fellebbezett.

A CIB Ingatlanlízing Zrt. fellebbezésében az elsőfokú ítélet hatályon kívül helyezését kérte, egyebek között súlyos eljárásjogi szabálysértésekre hivatkozva. A felperes pénzintézet szerint a bíróság nem vette figyelembe, hogy a szerződések előtörlesztést követően felmondhatóak voltak.

Az alperes magyar állam jogi képviselője az első fokú ítélet helybenhagyását, és a CIB Ingatlanlízing Zrt. fellebbezési kérelmének elutasítását kérte. Érvei között szerepelt, hogy a devizahitelekkel kapcsolatos törvény összhangban van az Alaptörvénnyel, az eljárás pedig a folyamatban lévő alkotmánybírósági eljárások miatt nem függeszthető fel. Az első fokú eljárás az alperes álláspontja szerint a törvény szabályainak megfelelő volt, eljárási szabálysértés nem történt.

A felek között vita alakult ki arról is, hogy a pénzintézet általános szerződési feltételeiben (ászf) rögzített szakmai fogalmak, mint például "a refinanszírozás feltételeinek megváltozása", "a kötvény- és swap-hozam egymáshoz képest történő elmozdulása" egy átlagos, közgazdasági végzettséggel nem rendelkező fogyasztó számára érthetőek voltak-e. A magyar állam képviselője szerint ezek a kifejezések a fogyasztó számára nem értelmezhetőek, így annak jelentőségét sem képes értelmezni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.