Hajigálják vissza a mentőöveket az amerikai bankok

Egyre több amerikai nagybank fizeti vissza az állami segítséget, hogy szabaduljon a kényszerű kötöttségektől, például a bónuszok korlátozásától.

Egyre több amerikai nagybank fizeti vissza az állami segítséget: szerdán a Wells Fargo közölte, hogy visszafizeti a tavaly összeállított bankmentő csomag (TARP) keretében kapott 25 milliárd dollárt, a szükséges összeget részvényeladások nélkül is elő tudja teremteni. Kedden a Bank of America környezetéből keltek szárnyra hírek, amelyek szerint a társaság megkezdi a 20 milliárdos kormányzati segély törlesztését. Elemzők szerint a két nagybank körüli fejlemények azt mutatják, hogy az amerikai bankszektor már állami támogatás nélkül is stabil.

A 10 milliárd dollár közpénzzel kisegített Morgan Stanley már egy májusi elemzésében azt jósolta, hogy a 700 milliárd dolláros TARP-ból kisegített nagy bankházak többsége az idei harmadik negyedévben visszaadja a mentőövet. A kormány tavaly ősszel, még George W. Bush elnökségének idején, a Lehman Brothers összeomlása után kezdte segélyezni a bankokat annak érdekében, hogy a válságos gazdasági helyzetben legyen elég tőketartalékuk a hitelezés folytatásához. Az amerikai állam összesen kilenc vezető banknak nyújtott segítséget, az időközben visszafizetett milliárdokból pedig kisebb bankoknak adott tőkeinjekciót.

A pénzintézetek sietnek visszafizetni a kormányzati hitelt, hogy szabaduljanak a vele járó kötöttségektől, például a menedzsereknek fizetett jutalmak korlátozásától. A pénzügyminisztérium azért vezettette be a szigorításokat, hogy a csillagászati prémiumok ne ösztönözzenek szélsőséges kockázatvállalásra. A Dow Jones összeállítása szerint a JPMorgan Chase & Co, a Goldman Sachs Group és a US Bancorp már az utolsó centig törlesztett. Szakértők szerint a vezető amerikai bankok az állami segítség révén még hatalmasabbá válnak, és vélhetően uralkodó pozíciójukat megerősítve kerülnek majd ki a válságból. A Bank of America például a TARP-ból származó milliárdokból felvásárolta a Merrill Lynch-et, a Wells Fargo pedig bekebelezte a Wachoviát, és vagyona az ügylet révén egy csapással 43 százalékkal növekedett.

A hatalmas mértékű tőkekoncentrációt jelzi, hogy a J. P. Morgan Chase az Egyesült Államokban a banki letétek több mint tizedét birtokolja, és ugyanilyen hányaddal rendelkezik a Bank of America és a Wells Fargo is. Ez összesen 2200 milliárd dollárt, az összes letét 34 százaléka. Ez a három bank és a kormány által megmentett és résztulajdonolt Citigroup bocsát ki minden második jelzáloghitelt és a hitelkártyák kétharmadát.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.