Orbán megkapta a hadüzenetet

Ha a kormány nem csökkenti a bankadót, ahogy megállapodtak, és a bankokkal viteti el a brókerbotrány kárát, az Erste nem adja el neki a magyar leánybank részesedését.

Az Erste osztrák anyabankja azzal fenyegeti a kormányt, hogy visszalép a megállapodástól, melyben részesedést ajánlott fel az államnak az Erste magyar leánybankjából – írja a Bloomberg hírére hivatkozva a hvg.

A bank lépése meghiúsíthatja Orbán Viktor szándékát, hogy rendezze a kormány kapcsolatait a bankokkal, és ezzel befektetési szintre tornázza fel az ország jelenleg bóvli, nem ajánlott hitelminősítését.

Andreas Treichl, az Erste vezérigazgatója egy pénteki telefonos értekezleten a Bloomberg szerint azt mondta, hogy Magyarország megszegni készül a megállapodást, amelyet februárban kötött az Erstével. Ebben a bankadó fokozatos, jelentős csökkentését ígérte a kormány, most viszont a bankadócsökkentés feltételéül a megnövelt hitelezést szabnák. A vezérigazgató azt is mondta, a bankadóval kapcsolatos probléma mellett rendezni kell a vitát a Quaestor Zrt. ügyfeleinek kártalanításáról is.

Ellenkező esetben az Erste visszalép, és nem adja el a magyar leánybank 15 százalékát a kormánynak.

Világossá tettük, hogy ha nem rendezik a kormány és a bankok viszonyát baráti módon, nem lesz részesedés – mondta a vezérigazgató.

A parlament áprilisban jóváhagyta a Quaestor ügyfeleinek kártalanítását 100 ezer euróig, és arra kényszerítené a bankokat, hogy ők állják a számlát. Az Erste szerint ez megsértené a megállapodást, melyben a kormány azt ígérte, hogy csökkenti Európa legmagasabb bankadóját, és más módon sem emeli a bankok terheit. A bankok egyébként megtámadták a kártalanítási törvényt az Alkotmánybíróságon.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.