Ha van olcsóbb, már a pálinka sem kell

Jelentősen átalakult a szeszes italok hazai piaca. A pálinkát leszorította az első helyről a vodka, de még a gyomorkeserű is.

Jelentősen átalakult a szeszes italok hazai piaca – derül ki a Nielsen piackutató társaság 2011 decembere és 2012 novembere között készült, nemrégiben napvilágot látott felméréséből. Míg tavalyelőttig a pálinka vezette a hazai élelmiszer-kiskereskedelemben az égetett szeszes italok forgalom szerinti rangsorát, tavaly már a vodka került az élre, és a gyomorkeserű is megelőzte a pálinkát. Az adatok szerint egyébként a vodka mellett a whisky és a gin eladása nőtt meg értékben és mennyiségben egyaránt.

A piackutató kilenc kategóriát vizsgált, ám a besorolások is módosultak, így az átsorolás is oka valamelyest a csökkenésnek, nem csak a fogyasztói magatartás változása. Például a 30 százalékos, szilva szeszes ital gyanánt forgalmazott árut is a pálinkához sorolták, pedig az soha nem látott gyümölcsöt – hívja fel a figyelmet Panyik Gáborné, a Pálinka Céh elnöke. Valójában ezeknek a kommersz szeszeknek a kiskereskedelmi forgalma csökkent a vodka, vagy a vodkafélék javára.

Az ok is egyszerű: a jövedéki adó 2011. novemberi emelése az aromás szeszes italokat 50, a vodkákat csak 5 százalékkal sújtotta. Hogy aztán ne kerüljön többe a kommersz, sok gyártó átállította termékeit az ugyancsak olcsó előállítású vodkaalapra. Az egyik legnagyobb élelmiszer-ipari áruházlánc kommunikációs igazgatója is azt mondja, egyre több a gyümölcsízesítésű vodkaféle, míg a kommerszválaszték szűkül. A valódi pálinkák, azaz gyümölcspárlatok piacán azonban csak a középkategóriás termékeket nem viszik úgy, mint régen, az olcsóbb, saját márkás, illetve a top kategóriák ugyanakkor erősödtek, illetve szinten maradtak – teszi hozzá.

A Pálinka Céh elnöke úgy látja, valóban csökkent a kereskedelmi forgalomban lévő pálinkák iránti igény, de ettől még nem fogy kevesebb pálinka az országban. A magyarázat itt is egyszerű: az otthon készült vagy bérfőzetett pálinkák, amelyeket zárjegy nélkül nem is lehetne értékesíteni, és sem jövedéki adó, sem áfa nem terheli, illegálisan, kéz alatt befolynak a kereskedelembe, mivel pedig így jóval olcsóbbak, sokkal népszerűbbek is a kereskedelmi főzdék termékeinél, utóbbiaknál ráadásul januárban jövedékiadó-emelés is volt. A szakember szerint ezzel a "láthatatlan" mennyiséggel is számolva nagyon sok pálinka van a piacon, és még mindig ez az az égetett szesz, amelyből a legtöbb fogy. (Forrás: Hirado.hu)

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.