Ha Brüsszel engedi, az Auchan visszakéri a válságadót

Az Auchan bízik abban, hogy a tervezett győri hipermarkethez megkapják Matolcsytól a felmentést a plázastop alól, ám további három helyszínre is vannak építési engedélyeik.

A sajátmárkás termékkörét bővíti és feljeszti az Auchan az idén – jelentette be Dominique Ducoux vezérigazgató. Az Auchan már 2009-ben előrukkolt a sajátmárkás termékeivel. Az Auchan akkor 56-féle sajátmárkás terméket vezetett be, 2011-re 254-féle árura bővült a termékkör.

Korábban az Auchan forgalmának néhány ezreléke volt az eleinte import, később Magyarországon fejlesztett sajátmárkás termékeinek, ám az idei üzleti évben Dominic Ducoux úgy tervezi: az Auchan forgalmának 1,5-2 százalékát teheti ki. Ez 3-4 milliárd forintos forgalmat jelent.

Erre azért van szükség, mivel a vásárlóerő romálásával az Auchan áruházaiban is érezhető, hogy a vásárlók egyre kisebb tételben vásárolnak be, illetve a kereslet súlypontja egyre inkább az alacsony árfekvésű termékekre helyeződik.

Dominique Ducoux úgy látja: az idei évben az első hónapok meglehetősen feszültek voltak a kiskereskedelemben. Az élelmiszerágazatban még valamelyest nőtt a forgalom, ám a tartós fogyasztási cikkeknél érezhető a visszaesés. Kivétel ez alól a lakáscikkek és a műszaki termékek eladása, ami azt mutatja, hogy a gazdaságilag nehéz időszakban is vannak olyan szegmensek, amelyek fejleszthetők.

A gyenge vásárlóerőt látva az Auchan az idén új sajátmárkás, illetve elsőáras – legolcsóbb – termékkört fejleszt ki. A cég tervei szerint az idén 90 ilyen termékfejlesztést terveznek. A termékek csomagolásain három nyelven – magyarul, románul és lengyelül – lesznek a feliratok, így idővel ezek a termékek exportálhatóak lesznek ezekre a piacokra, ám arról a cég még nem tudott konkrétat mondani, hogy pontosan mekkora tételben exportálhatnának ezekből az árucikkekből.

Az Auchan hálózatfejlesztését nem fogja vissza a plázastop

A plázastoppal kapcsolatban a vezérigazgató elmondta: a már korábban tervbe győri hipermarket esetében a hatóságok támogatják a beruházást. Az Auchan úgy tervezi, hogy szeptemberben nyújtják be a Nemzetgazdasági Minisztériumnak (NGM) a plázastop alóli felmentési kérelmüket, és remélik, hogy meg is kapják erre az engedélyt.

Dominique Ducuoux ugyanakkor leszögezte: nem ragaszkodunk foggal-körömmel a győri helyszínhez – bár a cég sok energiát fektetett a beruházásba eddig, így a régészeti ásatásokat is elvégezték a területen –, azonban az Auchannek egy pécsi, nyíregyházi és egy budapesti helyszínre is régóta van építési engedélye.

Állóháború Erzsébet-utalvány-ügyben

Az Erzsébet-utalvány kapcsán az Auchan vezetője elmondta: nem történt előrelépés az Auchan és az utalványrendszert üzemeltető Nemzeti Üdülési Szolgálat (NÜSZ) Kt. közötti, hónapok óta tartó tárgyalásokon. Már ha ez tárgyalásnak nevezhető: Dominique Ducoux ugyanis úgy emlékszik, hogy még februárban személyesen találkozott Guller Zoltánnal, a kft. igazgatójával.

Ezután két hónapon keresztül tárgyaltak a NÜSZ-szel, illetve tavasszal eljuttatták a céghez az Auchan szerződéstervezetét, ám azóta sem kaptak rá választ. Guller úr minden bizonnyal igen elfoglalt, de azt reméljük, hogy rövidesen választ ad nekünk – fogalmazott az Auchan vezetője.

A vidékfejlesztési tárca a tejágazat érdekében lobbizott a kereskedőknél

Új fejlemény a kiskereskedelmi ágazatban, hogy az Országgyűlés nemrégiben elfogadta a beszállítói törvény módosítását, miszerint azonos termékkörben immáron nem lehet differenciált módon számítani a hazai és az importtermékek árát. A szakma ismerői szerint nem kétséges, hogy a hazai tejágazat védelmében, illetve kérésére született a törvény.

Az Auchan vezetője erről úgy vélekedett, hogy az Auchannál eddig sem volt szokásban, hogy eltérő módon számították volna ki a hazai és az importtermékek árait. Korábban az Auchan is részt vett a Vidékfejlesztési Minisztérium bábáskodásával összehívott, erről szóló szakmai értekezleten.

Dominique Ducoux szerint a hatóságoknak ott az volt a kérése a kereskedők felé, hogy egy ideig „helyezzék előtérbe” a hazai termelésből származó tejet. Az Auchan vezetése eleget tett ennek a kérésnek, ugyanakkor a cég vezetője úgy látja: hosszú távon ez nem járható út, a kereskedő szemszögéből ugyanis a kérdés az, hogy megvan-e a kívánt termékmennyiség, illetve azt versenyképes áron kínálják-e? Ebben az ügyben Brüsszel is meg fogja fogalmazni a véleményét – nyilatkozta a cégvezető.

Az Auchan nem perel, de visszakéri a válságadót, ha Brüsszel így dönt

Ahogy nemrégiben az Unió lépett, és kötelezettségszegési eljárást indított Magyarországgal szemben a 2010 óta szedett kiskereskedelmi válságadóval szemben. Dominique Ducoux véleménye szerint a válságadó önmagában érthető, ha az adott gazdaság nehéz helyzetben van. Azonban ezt nálunk diszkriminatívan, csak a nemzetközi láncokkal szemben vezették be.

Dominique Ducoux arra számít, hogy Brüsszel valami olyan döntést fog hozni, hogy 2013-tól nem lehet ilyen válságadó – máskülönben a magyar kormány sem számol jövőre ezzel a bevételi forrással.

Kérdés, hogyha a kötelezettségszegési eljáráson el is marasztalják az Orbán-kormány miatt Magyarországot, úgy mit lép az Auchan? A cég vezetése szerint ők nem készülnek arra, hogy jogi úton visszaszerezzék az tőlük diszkriminatívan beszedett adót, azonban ha Brüsszel dönt úgy, hogy a kormánynak vissza kell fizetni a cégeknek az adóként beszedett összegeket, úgy annak az Auchan is nyilván örülni fog, és élni fog a lehetőséggel – fogalmazott az Auchan vezérigazgatója.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.