Megduplázná Paks kapacitását a kormány

Gyurcsány Ferenc kormányfő azt kéri a Parlamenttől, hogy még az első félévben járuljon hozzá a Paksi Atomerőmű kapacitásainak megduplázásához. Ez az eddigi elképzeléseknél nagyobb mértékű. Mindezt a gázválság-elhárítás kapcsán jelentette be, az energiatakarékosságról viszont nem szólt.

Gyurcsány Ferenc arra kéri az Országgyűlést, hogy még az első félévben döntsön a Paksi Atomerőmű kapacitásainak megkétszerezéséről - jelentette be a kormányfő a gazdasági reformokról szóló napirend előtti felszólalásában. Érvelése szerint a januári gázválság elhárítása is azt bizonyította, Magyarország energiaellátási függetlenséget célzó eddigi lépései helyes irányba mutattak. A Paksi Atomerőmű kapacitáskétszerezését is ennek jegyében tervezik.

Paks
Paks zöldben

A Paksi Atomerőmű jelenlegi kapacitása közel 2 ezer megawatt. Ezzel az ország áramtermelésének legnagyobb, közel 40 százalékos szeletét adja. Már korábban is felmerült az állami tulajdonban lévő atomerőmű szintén állami hátterű bővítésének terve, de ennek lehetséges mértékére vonatkozólag eddig jellemzően kisebb számok hangzottak el.

Korábbi értékelések szerint az engedélyezés és a kivitelezés közel egy évtizedet is igénybe vehet, így az új blokkok csak 2020 után állhatnak üzembe.

Gyurcsány Ferenc energiaügyi elképzeléseik kapcsán hozzáfűzte: az eddig tervezettnél nagyobb támogatást szánnak a bioenergetikai, a biomassza, a megújuló energiás, a geotermikus energiatermelés ösztönzésére, illetve megdupláznák a szénalapú áramtermelést is.

A kormányfő ugyanakkor a téma kapcsán nem szólt a gázválsághoz jóval szorosabban kapcsolódó gázellátási kérdésekről (jellemzően: az orosz Déli áramlat és/vagy a Kaszpi-térségből tervezett Nabucco gázvezeték megvalósítását támogatjuk-e inkább), illetve nem tért ki az energiatakarékosság, az energiahatékonyság-növelés szükségességére sem.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.