Gyurcsány Ferenc: Nagyobb lesz a visszaesés az eddig vártnál

A költségvetésben elfogadott -0,9 százalékos GDP helyett a gazdaság visszaesése reálisan 2-3 százalék körüli lesz - mondta ma reggel Gyurcsány Ferenc miniszterelnök. A megváltozott környezet miatt mindent újra kell tervezni.

Idén a gazdaság visszaesése 2-3 százalék körüli lehet a decemberben elfogadott 2009-es költségvetésben rögzített 0,9 százalékos GDP-csökkenés helyett - mondta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök ma az MTV Napkelte című műsorában.

A kormányfő szerint nem lehet elmozdulni az egyensúlyi pályáról, de ezen túlmenően egyetlen szám sincs kőbe vésve. Hozzátette: a világgazdasági kilátások lényegesen rosszabbak annál, mint amit ősszel látni lehetett, és kisebb lesz a hazai infláció a vártnál, ezért mindent újra kell tervezni. Gyurcsány Ferenc kizárta az adóemelés lehetőségét: ma Magyarországnak döntően növekedési problémával kell szembenézni, erre rossz válasz lenne az adóemelés. Általános adócsökkentésre sincs viszont esély, de át kell rendezni az adóterheket - közölte a kormányfő.

Az azonnali lépéseket firtató kérdésre a miniszterelnök azt  válaszolta: ma találkozik a kormánytagokkal és az MSZP elnökségével. Először azt kell eldönteni, hogy az egyensúlyi pálya megőrzésével milyen impulzusokat lehet adni a gazdaságnak. Erre nem áll rendelkezésre több hónap, de egy-két hetet el kell ezzel a munkával tölteni, és az emberekkel meg kell érteni, hogy a korábbi feltételezéseknél rosszabbak a világgazdasági, és hogy milyen helyzetben van Magyarország.

- Azt fogom javasolni az országnak, hogy ne tétovázzon, de ne is kapkodjon - fogalmazott a miniszterelnök. Gyurcsány a változtatás fő irányairól annyit mondott csupán, hogy a foglalkoztatáshoz, az adóügyekhez és a szociális szférához kell hozzányúlni, csökkenteni kell az állami kiadásokat. Hozzátette: a kormányzó pártot meg kell arról győzni, hogy egy ilyen folyamatnak az élére kell állni, nem kell megijedni tőle.

A miniszterelnök szerint a tervezett változtatásokhoz a parlamentben is sikerül majd megszerezni a többséget. A kérés az lesz, hogy az ország lakói értik-e majd, miért van szükség a lépésekre, illetve a politikai riválisok engedik-e, hogy a kormány tegye a dolgát, vagy, jobb esetben, támogatják - fogalmazott  Gyurcsány Ferenc. Az önkormányzati rendszer reformjáról a kormányfő azt mondta: erről is tárgyal az MSZP elnöksége, de e területen kisebbek a tartalékok, mint azt sokan gondolják. Gyurcsány szerint  megtakarítási lehetőség a nagyobb települések önkormányzati képviselői számának, illetve az igazgatási költségeknek a csökkentése jelenthet, de az ott megtakarított forrásokat az önkormányzati rendszer hatékonyabb működésére kell fordítani.

Az orosz-ukrán gázvitáról szólva a miniszterelnök azt hangsúlyozta, hogy a térségben Magyarország az egyetlen, amelynek nincs gázellátási problémája. Hozzátette: vannak tartalék kapacitások gázban és elektromos áramban is, így ha valaki kéri a térségben, azt ki tudjuk segíteni. Gyurcsány Ferenc elmondta: az elmúlt napokban többször beszélt telefonon Robert Fico szlovák miniszterelnökkel, hogy ha Szlovákia segítséget kérne, volna rá kapacitásunk.

- Kisded, méltatlan, az Európai Unió számára elfogadhatatlan  játék az, ami Oroszország és Ukrajna között zajlik, mind a két ország sokat veszít - fogalmazott a miniszterelnök. Hozzátette: a "zsibvásári veszekedésben" nem könnyű igazságot tenni a két ország  között, de úgy tűnik, hogy az ukránoké a nagyobb felelőség, igaz, a  lényeg szempontjából ez mindegy. A két ország számára világossá kell tenni, hogy vitájuk megviseli a kapcsolatainkat - szögezte le Gyurcsány Ferenc.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.