Gyurcsány: nem lesz sokkterápia az adózásban

Radikális adócsökkentésre nincs lehetőség; olyan adóreformra van szükség, amely érdemben csökkenti a munkabérre rakódó terheket. Ügyelni kell azonban arra, hogy az összes adóbevétel ne csökkenjen - mondta Gyurcsány Ferenc kedden.

- Nem lehet sokkterápiát alkalmazni adóügyekben, határozott, de kiegyensúlyozott politikát kell követni - mondta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök kedden Budapesten. Radikális adócsökkentésre nincs lehetőség; olyan adóreformra van szükség, amely érdemben csökkenti a munkabérre rakódó terheket. Ügyelni kell azonban arra, hogy az összes adóbevétel nem csökkenjen. Ha a bérterhek csökkennek, ezzel párhuzamosan máshol új bevételeket keresni.

Mint mondta: nem lehet radikális adócsökkentést végrehajtani, és közben lemondani olyan jelentős állami bevételekről, amelyek az ország működésének forrásai. Ez felelőtlenség lenne, ráadásul önmagában meg sem oldaná az ország gondjait.

- Sem szociális értelemben, sem a költségvetésben az adók jelentős részéről lemondva nem lehet költségvetési sokkterápiát alkalmazni - mondta a kormányfő. Az állam kiadásait viszont fokozatosan és érdemben csökkenteni kell a következő három-négy évben. Ez a csökkentés 4-5 százalékpontos lehet.

Gyurcsány Ferenc -  Veres János pénzügyminiszter és Bajnai Gordon fejlesztési és gazdasági miniszter kíséretében - hétfőn közgazdászokkal is egyeztetett az adócsökkentés kérdéséről.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.