Gyurcsány: nem lesz drasztikus adócsökkentés

Nincs lehetőség drasztikus adócsökkentésre a miniszterelnök szerint. A gazdaság jobban hanyatlik, a hiány marad, ezért elképzelhető, hogy az adószerkezet átalakítása először a tehernövelést jelenti, és csak utána a csökkentést.

A korábban már említett 2,5-3 százalékos visszaesést, és mellé csak 2,5-3 százalékos inflációt tartalmaz a pénzügyi tárca új makrogazdasági prognózisa - közölte Gyurcsány Ferenc a kibővített kormányülés közben tartott sajtótájékoztatóján. A költségvetés készítésekor még 0,9 százalékos recesszióval és 4,5 százalékos növekedéssel számolt a kormány. Mindez annyit jelent: több száz milliárd hiányozni fog az állami bevételekből. Ennek ellenére a pénzügyi tárca szerint tartani kell a büdzsében előirányzott deficitcélt (a GDP 2,6 százalékát kitevő hiányt) - pedig korábban az IMF vezérigazgatója is azt mondta: elképzelhető, hogy magasabb legyen a hiány a nagyobb visszesés nyomán.

Gyurcsány Ferenc kiemelte: a kormány több előterjesztést készít, amelyek növekedésösztönzőek, így a feltételek megváltoznak év közben.

A miniszterelnök ismét megerősítette, hogy álláspontja szerint nincs lehetőség radikális adócsökkentésre. Hozzátette: Magyarországon adóreformra van lehetőség és szükség akkor, ha ez együtt jár a szociális és foglalkoztatási, valamint közteherviselési reformmal. A kormány ezt fogja javasolni - jelentette ki Gyurcsány Ferenc.

A kormány az adórendszer belső szerkezetének jelentős átalakítására kíván javaslatot tenni annak érdekében, hogy új ösztönzőket teremtsen, hogy megváltozzon az adózók magatartása, és jobban megérje dolgozni, mint eddig, és akik tehetik, azok sokkal inkább a jövedelmükből éljenek meg, mint hogy a szociális ellátásra támaszkodjanak - fogalmazott Gyurcsány Ferenc. Mint korábban írtuk: a kabinet az áfa emeléséből fedezné a járulékok csökkentését - igaz, információnkat a kormányfő félrevezetőnek nevezte. Azt közöltük: 2-3 százalékos áfa emelés melett 5 százalékos járulékcsökkentést tervez a kabinet. Úgy tudjuk: elképzelhető, hogy a kormány - az idei költségvetési lyukra tekintettel - az áfa emelését előrehozza, miközben a járulékcsökkentést a jövő ígéretének tartja meg.

A kormányfő azt mondta: ahol lehet, ott jelentőset kell lépni, de máshol, az egyensúlyi pálya megőrzése érdekében, be kell avatkozni. Hozzátetette: olyan gyorsan nem lehet a kiadást csökkenteni, hogy jelentős adócsökkentést csak kiadáscsökkentésből lehessen finanszírozni.

Gyurcsány közölte: csütörtökön a parlament rendkívüli ülésén a gazdasági válság nyomán szükséges nemzetstratégiáról, modellstratégiáról fog beszélni, nem minden konkrétum nélkül, de a konkrét intézkedéseket csak a tavaszi ülésszak elején jelenti be.
Először a világgazdasági válságra adandó magyar stratégiai válaszról, a következő két hétben a részletes megoldásokról kell beszélni, az azt követő hetekben pedig egymás után be kell nyújtani a jogszabálytervezeteket - a kormányfő szavai szerint így épül fel majd a válságkezelés.

Eközben a kormány saját hatáskörben több ügyet menedzsel - tette még hozzá Gyurcsány Ferenc, aki szerint a kormánynak sikerült az MSZP vezető testületeinek támogatását megszereznie a lépésekhez.

A kormányfő megismételte, hogy a társadalmi-gazdasági modell átfogó megújítására van szükség, s nem kevesebbre, hanem többre van szükség, mint reformokra. Hozzátette: a középtávú program lelke egy átfogó szociális és adóreform. A cél az, hogy a munkavállást segítsék, ösztönözzék.

Gyurcsány Ferenc szerint meg kell újítani a választójogi törvényt a kisebb parlament érdekében, s továbbá szükség van önkormányzati, igazgatási reformra is, mert a választók jelentős része bizalmatlan a politikai és igazgatási rendszer működésével szemben. Mint kiemelte: a politikai elitnek meg kellene egyeznie ezekben a kérdésekben.

 

 

 

Kormányülésre érkeznek a miniszterek
Kormányülésre érkeznek a miniszterek
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.