Gyurcsány: ilyet nem lehet csinálni!

Gyurcsány Ferenc kormányfő mai tájékoztatóján a gázhelyzet kapcsán igen éles hangon bírálta Kijev és Moszkva magatartását, és hasonló erélyes fellépést várt el az unió vezetőségétől is.

Ilyet nem lehet csinálni! Az nem lehetséges, hogy Ukrajna és Oroszország revolverezi egymást, de a golyók bennünket találnak el - fogalmazott a gázhelyzettel kapcsolatos mai sajtótájékoztatóján Gyurcsány Ferenc miniszterelnök.

José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke, illetve Mirek Topolánek, az unió soros elnökségét ellátó Csehország miniszterelnöke számára írt levelében arra kéri az uniót: a leghatározottabban lépjen fel Kijevben és Moszkvában. Tegye egyértelművé: elfogadhatatlan, hogy két ország vitájának következményeit harmadik országok polgárai viseljék. Hogy az egymás közötti szerződések be nem tartásának árát részben az európai fogyasztókkal fizettessék meg.

Minden lehetséges eszközzel nyomást kell gyakorolni Kijevre és Moszkvára - tette hozzá. Az uniónak közvetítenie kell, de nem semleges, hanem érdekeiben sértett, azt védő félként. Leszögezte, egyértelműen kell fogalmazni: ha Kijevnek fontos az európai perspektíva, akkor nem veszélyeztetheti ezt olyan magatartással, amit Európa nem tud elfogadni; ha Moszkvának fontos az Európával ápolt jó kapcsolat, akkor mindent meg kell tennie annak érdekében, hogy a Kijevvel folytatott vitája ne sértse az unió érdekeit. Márpedig ma sérti. Az unió nem léphet fel az igazságosztó harmadik fél szerepében, nem döntheti el, kinek van igaza - fűzte hozzá.

Ha a két fél megállapodik, Magyarország az unióval együtt részt kíván venni a teljesítés ellenőrzésében.

A miniszterelnök szerint, ha Kijev álláspontjának hátterében pénzügyi problémák is állnak, akkor, ha Kijev kéri, az unió saját forrásaiból segítséget tud nyújtani a vita mögött álló pénzügyi problémák áthidaló megoldására.

A régió gázrendszereinek összekötésében Magyarország vezető szerepet kíván játszani. Ennek kialakításában Gyurcsány Ferenc szerint az unió szintén tud pénzügyi segítséget nyújtani.

A tájékoztatón kiderült: Magyarországon a gázhelyzet viszonylag stabil, a 2500-500 köbméter/órás üzemeknek a tegnapi tilalom után ma ismét beindult a gázszolgáltatás. Mivel azonban orosz forrású gáz továbbra sem érkezik az országba, a belső tárolók és gázmezők csúcsra járnak, az időjárás pedig nagyon gyorsan lehűlhet, a miniszterelnök szavai szerint a korlátozási sorrend szerint bármikor újra elrendelhetnek korlátozásokat.

Gyurcsány Ferenc köszönetet mondott a magyar lakossági és céges fogyasztóknak, hogy - a tegnap esti gázfogyasztási csúcs elmaradásából kikövetkeztethetően - sokan saját belátásuk alapján csavarták lejjebb a lakásukban vagy a helyiségben a fűtést. Ma ez teszi lehetővé, hogy "a Vajdaság, Szerbia" számára - ahol épp most ünneplik az ortodox Karácsonyt - a saját tartalékainkból tudunk némi gázt továbbítani.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.