Gyurcsány: a Gripen-szerződések beváltották a hozzájuk fűzött reményeket

A Gripen vadászgépek megvásárlásához kötődő ellentételezési szerződések beváltották a hozzájuk fűzött reményeket - mondta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök csütörtökön Budapesten, azt követően, hogy tárgyalt a svéd kormányfővel.

- Ezek a megállapodások beváltották a hozzájuk fűzött reményeket, a svéd partnerek teljesítették ígéretüket és teljesítették szerződéses kötelezettségeiket - hangsúlyozta Gyurcsány Ferenc.

Magyarországon nagyon jelentős svéd beruházók jelentek meg, több ezer munkahelyet és több tízmilliárd forintot fektettek be - húzta alá a miniszterelnök.

- A magyar kormány szerdán nyilvánosságra hozta az összes megkötött szerződést. Erre azt követően került sor, hogy a Gripen hozzájárult az üzleti adatok nyilvánosságra hozásához is - emlékeztetett Gyurcsány Ferenc.

A Gripen vadászgépekért kifizetendő bérleti díj 110 százalékának ellentételezését vállalta a svéd fél. Az erről szóló megállapodást 2001. decemberében írták alá.

Az ellentételezési szerződéseket azután hozták nyilvánosságra, hogy múlt héten a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogvédő szervezet bejelentette: kampányt indít a dokumentumok megismeréséért. A TASZ tavaly pert is indított az origo.hu internetes portállal közösen a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium jogelődje ellen, mivel az megtagadta a Gripen-beruházásokkal kapcsolatos közérdekű adatok kiadását. Az internetes újságíró arra volt kíváncsi, hogy mi lett a sorsa a több mint 190 milliárd forintnyi befektetésnek és exportsegítő támogatásnak. A bíróság végül jogerős ítéletében az újságírónak adott igazat, és arra kötelezte az alperes minisztériumot, hogy közölje, mi lett az ellentételezési összeg sorsa.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.