Gyurcsány szellemét látja a kormány

Gyurcsány Ferenc tehet az Európai Unió és a magyar kormány konfliktusáról – legalábbis ezt a látszatot kívánta kelteni Csepreghy Nándor, a kormány fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkára, amikor a hét végén azt kérte az Európai Bizottságtól, gondolja újra, hogy Gyurcsány Ferenc ellenzéki politikus cégét, az Altus Befektetési és Vagyonkezelő Zrt.-t bízza-e meg a fejlesztéspolitika magyarországi működésének ellenőrzésével.

A Csepreghy által említett megbízás nem csupán a magyarországi kontrollra, hanem az összes uniós tagállamra kiterjed. A feladatot 2014 őszén nemzetközi nyílt tenderen nyerték, egy 11 céget – köztük német, francia, olasz, svéd, bolgár, lengyel és szlovák vállalatokat – magában foglaló konzorcium vezetőjeként. – Az Altus Zrt.megbízása az Európai Unió összes tagországára kiterjed, a feladat a 2014–2020 közötti új programidőszak tervezési dokumentumainak elemzése – hangsúlyozta Dobrev Klára, az Altus vezérigazgatója.

– A gazdaságfejlesztési operatív program három prioritása alá tartozó források felfüggesztése és az Altus Zrt. Európai Bizottságtól kapott tanácsadói megbízása között semmilyen összefüggés nincs – mondta a volt miniszterelnök felesége. A cég működésében Gyurcsány személyesen nem vesz részt, a DK elnöke tulajdonosa a cégnek. Az ügyben megszólalt a Jobbik is: e szerint Gyurcsány Ferencnek nem „zsíros brüsszeli megbízás”, hanem börtönbüntetés járna – fogalmazott Mirkóczki Ádám, a párt szóvivője. – Felháborító, hogy az EU az Altust bízza meg a hazai fejlesztéspolitika ellenőrzésével, amikor napvilágot lát: az EU 700 milliárd forintot tart vissza korrupciógyanús közbeszerzések miatt – közölte a párt szóvivője, de azt nem részletezte, miért gondolják így.

Az Altus az EU támogatásaival kapcsolatban soha semmilyen hazai kormányzati megrendelést, megbízást nem vállalt, állami tenderen nem indult – fűzte hozzá Dobrev Klára.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.