GYSEV: tőkét emelt az állam

Megemelte a Győr-Sopron-Ebenfurti Vasút Zrt. tőkéjét a többségi tulajdonos magyar állam. A lépést a társtulajdonosok egyelőre nem követték.

Több mint 951 millió forint tőkeemeléssel erősítette a Győr-Sopron-Ebenfurti Vasút (GYSEV) Zrt.-t a magyar állam. A vasúttársaság jegyzett tőkéje ezzel 6,76 milliárd forintra emelkedett. A lépéssel egy időben a cég közgyűlése elfogadta a társaság 2008-as üzleti beszámolóját is.

A tőkeemelés a gyakorlatban azt jelenti, hogy a GYSEV apportként megkapta a Sopron-Szombathely, valamint a Szombathely-Szentgotthárd vasútvonalak ingatlanjait és a hozzájuk tartozó ingóságokat. Az előbbi vasútvonal üzemeltetését a magyar-osztrák vasút 2001-ben, az utóbbiét 2006-ban vette át a MÁV-tól.

A GYSEV másik tulajdonosa, az Osztrák Állam augusztus 31-ig dönt a tőkeemelés rá eső részéről. Azt azonban már most lehet tudni, hogy az osztrák tulajdonos készpénzben fizeti majd be a korábbi tulajdoni arányok visszaállítását biztosító tőkerészt.

Az Európai Unió ajánlásának megfelelően a GYSEV-ből kiszálló Speditions Holding GmbH helyett ugyanakkor a cég által eladott részvénypakett új tulajdonosának egy éven belül kell majd döntenie egy esetleges tőkeinjekcióról.

A tőkeemelést követően a GYSEV magyar tulajdoni hányada 66,5 százalékra nőtt, az Osztrák Állam kezében pedig a részvények 28,6 százaléka van. A Speditions Holding GmbH részesedése 4,9 százalékra csökkent.

Elfogadott éves beszámolójának tanúsága szerint a társaság 2008-ban 6,5 millió tonna árut és a 4,8 millió utast jutatott el úti céljához. Az osztrák üzemben 95 ezer euró - napi árfolyamon átszámolva 25 millió forint - a magyar oldalon 67 millió forint nyereséget könyvelhetett a cég.

A vasútvállalat forgalma 2008-ban magyar oldalon meghaladta a 27 milliárd forintot, és ezt az osztrák oldalon elért 24,5 millió euró - napi árfolyamon számolva 7 milliárd forint - növelte.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.