Dávid Ilona vezeti a GYSEV-et

Elérte a kormányzati kirúgási hullám a Győr-Sopron-Ebenfurti Vasutat: a társaság közgyűlésén a fejlesztési tárca a vasútvállalat teljes vezetésének leváltását javasolta. A kezdeményezést egyhangúlag elfogadták.

Drasztikus váltóállítást kezdeményezett a Győr-Sopron-Ebenfurti Vasút (GYSEV) Zrt.-nél a kormány. A magyar-osztrák vasútvállalat részvényeinek 65,6 százalékával rendelkező állami tulajdonos nevében a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) a cég teljes vezérkarának lecserélésére tett javaslatot Sopronban. A tucatnyi kirúgáshoz és kinevezéshez a 28,2 százalékos részesedés birtokló osztrák állam, illetve a 6,2 százalékos pakettel sáfárkodó Strabag SE képviselői is hozzájárultak.

A GYSEV szerdai közgyűlésén az NFM kezdeményezte Székely Csaba vezérigazgató felmentését. Feladatait a fejlesztési tárca jelöltje, Dávid Ilona veszi át. Jelölését a szakminisztérium nagy titkolózás közepette készítette elő, így nevével a GYSEV osztrák tulajdonosi képviselői a hírek szerint a közgyűlésen találkoztak először.

Dávid Ilona a nagytestvértől ülhet át a GYSEV élére. Az elnök-vezérigazgatói poszt várományosa a MÁV könyvelésének vezetője, aki a 60. Vasutasnapon vezérigazgató-helyettesi dicséretet kapott. Személye nem ismeretlen a kormány számára: az első Fidesz-kormány alatt az akkor még állami tulajdonban lévő Dunaferrnél volt pénzügyi vezető.

Az elnök és a vezérigazgató mellett az NFM a GYSEV teljes igazgatóságát és felügyelő bizottságát lecseréli. Az új igazgatóságban Dávid Ilona mellett helyet kapott Schváb Zoltán, a fejlesztési minisztérium helyettes államtitkára, valamint Kocsis Tamás kabinetfőnök-helyettes. De igazgatósági tag lett Ungvári Csaba és Kunos Gábor is. Az osztrák államot két tag, Székely Csaba, és Alexander Biach képviseli.

Megújul a GYSEV felügyelő bizottsága is: a közgyűlésen Misik Zoltán, Kreisz Zsolt, Csomai Kamilla, Tóth Attila Simon és Szűcs Lajos megválasztását kezdeményezte az NFM. Ausztria négy taggal erősíthette meg a testületet -  Rudolf Chrudina, Ferry Elsholz, Gerhard Steger és Heinrich Wedral jelölését elfogadták.

A Strabag SE képviseletében Mag. Hannes Truntschnig, a munkavállalói érdekképviseletek részéről Roland Fortunits, Hende József, Rudolf Kaiser, Locsmándi Béla és Vas László foglalhat helyet az felügyelő bizottságban.

Az Igazgatóság és a Felügyelő Bizottság tagjainak megbízatása a NFM közleménye szerint a jelenleg érvényes mandátum végéig, 2011. december 31-ig szól. A testületek legközelebbi üléseiken tagjaik közül maguk választanak elnököt.

Nagy meglepetés azonban az igazgatóság esetében aligha lesz: a hírek szerint a tisztséggel feltehetőleg Dávd Ilonát kínálják majd meg. Így a GYSEV-et a következő időszakban elnök-vezérigazgató irányítja majd.

 

 

 

gysev
gysev, vonat
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.