Gyorsvonati pótjegy: kiskapu kicsiknek és időseknek

Megúszhatják a gyorsvonati pótjegyet az egészen apró gyerekek és az idősek: havi 1500 forint átalányért felár megfizetése nélkül is gyorsra szállhatnak. A vasút minden utasával türelmes lesz, augusztusig nem bünteti a szerdától kötelező pótjegyet elbliccelőket, igaz, a sarcot a kalauzzal azért beszedeti.

A gyorsvonati pótjegy dolgában a kormány nem ismer tréfát. Olyannyira, hogy Völner Pál a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) államtitkára nem rejtette véka alá, a szaktárca még a Fidesz országgyűlési frakciójával is megvívott az ügyben. Megfogalmazása szerint a kormánypárti honatyák "egyeztetést kezdeményeztek" a pótjegy bevezetésének hírére. A megbeszélések nyomán a minisztérium számos olyan intézkedésről döntött, amelyekkel azt szeretnék elérni, az "utasok terhei csak minimális mértékben növekedjenek".

Völner Pál, a fejlesztési tárca államtitkára (balra) a piliscsabai vasútállomáson az esztergomi vonal felújítási munkálatainak kezdetén 2012 nyarán
M. Schmidt János 2012.05.17. Digitális 2012. május 17. Völner Pál a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infrastruktúráért felelős államtitkára a piliscsabai vasútállomás, megkezdődik a Pilisvörösvár-Piliscsaba és a Piliscsaba- Esztergom vonalszakasz pálya és műtárgy építése. vasútfejlesztés az Új Széchenyi Terv keretében a Közlekedési Operatív Program részeként valósul meg. Fotó: M. Schmidt János

Mert, hogy növekedni fognak, azt még a szaktárcánál sem tagadják. Vita legfeljebb arról van, hogy a száz kilométer utazási távolságnál 150 forintos, félezer kilométerre pedig 735 forintos gyorsvonati pótjegy május 15-i bevezetése az Orbán-kormány első burkolt vasúti áremelése, vagy technikai intézkedés. Ezt mindenki döntse el maga. A kép teljessé tételéhez azonban nem árt tudni: a MÁV-Start eddig mintegy kétszáz pótdíjas járatának száma az intézkedéssel megduplázódik. Amin még az sem változtat, hogy vonatainak közel nyolcvan százaléka egyelőre felár megfizetése nélkül vehető igénybe.

Bármit is gondolunk a vasút szerdától élő új pótdíjairól, az NFM az utasok pénztárcájának kímélésre hivatott intézkedések sorában elsőként a hat évnél fiatalabb gyermekek, és a 65 év felettiek számára nyitott sajátos kiskaput. A legfiatalabbak és az idősek úgy úszhatják meg a gyorsvonati pótjegy megfizetését, hogy "kedvezményes bérletet" váltanak. Ha a havi 1500 forintos átalányt leszurkolják, úgy tűnhet, megint "ingyen utazhatnak" a gyors- és sebesvonatokon. Az InterCity, EuroCity, EuroNight és RailJet szerelvényeket ezután is csak nézhetik, de a személyvonatok változatlanul díjmentesek maradnak.

Utasbarát lépésnek szánják azt is, hogy a MÁV-Start július végéig nem büntetheti azokat az utazókat, akik a jegypénztáraknál nem váltják meg a gyorsvonati pótjegyet. Az augusztusig élő türelmi idő azonban nem azt jelenti, hogy a gyorsvonattal utazók legalább addig spórolhatnak. Ha találkoznak a központi utasításra még nem büntető kalauzzal, számítsanak rá, hogy a barátságos vasutas a pótjegyet azért megvásároltatja majd.

Az országgyűlésnek hétfőn már bejelentett, másik kialkudott könnyítés előreláthatólag június 1-én lép életbe. A MÁV 15 alacsonyabb műszaki szintű, tehát lefordítva leromlott állapotú vasútvonalán 15 százalékos díjcsökkentést vezetnek be. Azt azonban, hogy hol lesz olcsóbb a vonatozás, annak ellenére nem lehet tudni, hogy Fónagy János, az NFM államtitkára úgy adta elő a tervet a parlamentben, mintha az már kész program lenne. Ezzel szemben a szaktárca és a vasút személyszállító cége csak "a közeli hetekben" határoz majd az olcsó vasútvonalakról. Valahogy úgy, hogy az intézkedés végül 100-120 járatot érintsen.

A három "könnyítést" az NFM egy ráadással is megfejelte. A szaktárca elrendelte, hogy a MÁV-Start biztosítson három százalék üzletpolitikai kedvezményt az otthoni jegynyomtatással vásárolt menetjegyek árából, legkésőbb július 1-től. És, hogy vasutasok és utasok ne alhassanak teljesen nyugodtan, ha a döntéshozók úgy vélik, az eddigi intézkedések utasforgalmi és bevételi hatásai kedvezőek, újabb beavatkozásokat, kedvezményeket is kifundálnak majd.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.