Gyorsvasút Párizsból Pozsonyba magyar koordinátorral

Újabb három évre koordinátorrá nevezte ki az Európai Bizottság kedden Balázs Péter volt külügyminisztert a Párizs-Pozsony gyorsvasúti összeköttetés teljes kiépülésének segítésére.

A brüsszeli bejelentés szerint a magyar szakember mellett még két "összekötő" kapott új megbízatást, így tizenegy kiemelt közlekedési programon összesen kilenc koordinátor dolgozik majd.

Balázs Péter elmondta: megbízatásuk lényege továbbra is az, hogy politikai, technikai és finanszírozási szempontból előmozdítsák a projektek megvalósítását. Úgy vélte, az általa felügyelt közlekedési folyosó nagy része 2015-re elkészül.

A témával foglalkozó spanyolországi konferenciáról telefonon nyilatkozva beszámolt arról is: az új közlekedési biztos vezetésével új koncepcióban vázolták fel a kontinens közlekedésének fejlesztését. Ennek legfontosabb új eleme, hogy nemcsak egyes vonalakat választanak ki prioritásként, hanem meghatároztak egy központi hálózatot is.

A volt külügyminiszter elmondta, hogy uniós funkcióját kormánymegbízatási ideje alatt nem töltötték be, feltehetően az Európai Bizottság cseréje miatt, most viszont három évre megújították. E tevékenységért nem kap fizetést - emlékeztetett.

Balázson kívül a Berlin-Palermo vonal koordinálására kérték fel Pat Cox volt európai parlamenti elnököt, a Berlin-Prága-Budapest-Costanta-Athén új vonalra pedig Gilles Savary volt EP-képviselő figyel majd.

Balázs Péter felhívta a figyelmet arra, hogy a mostani kinevezéseknek köszönhetően immár két koordinátor foglalkozik Magyarországon átvezető vonallal. Savary mellett a korábban megbízott Laurens Jan Brinkhorst a Lyon-Észak-Olaszország-Szlovénia-Magyarország vonalért felelős.

Hozzátette, hogy a Párizs-Pozsony vonal is elviszi a nyugat-európai gyorsvasutat a szlovák fővárosig, illetve Bécsig. Az viszont egyelőre nem szerepel az EU konkrét terveiben, hogy Budapestig meghosszabbítják ezt a vonalat.

Mint a volt miniszter megjegyezte, érintett koordinátortársai számára egyelőre nagy kérdés, hogy Magyarország most mennyire lesz partner a másik két vonal építésében.

Siim Kallas, az Európai Bizottság közlekedési felelőse a kinevezéseket bejelentve leszögezte, hogy a koordinátorok eddigi tevékenységével valamennyi érintett fél, így az uniós központi intézmények is maradéktalanul elégedettek, és fontosnak tartják szerepüket az uniós közlekedéspolitikai programok hatékony megvalósításában.

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.