Kifogyott a dél-dunántúli mosógépcsere-keret is

Reggel 8 órától fél 11-ig a Dél-Dunántúlon is kifogyott a mosógépcsere-keret. Pár percig az illetékes tárca közleményének elírása borzolta a kedélyeket, de mostanra kiderült, szokás szerint további 24 óráig, azaz holnap délig még feladható a térségből jelentkezés. Holnap reggeli kattintgatásra felkészül: Közép-Magyarország.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium az Otthon Melege Program keretében meghirdetett Háztartási nagygépek (mosógép) energia megtakarítást eredményező cseréje alprogram esetében a pályázatok benyújtását a dél-dunántúli régióban a forrás kimerülése miatt 2015. július 6. napjával határozatlan időre felfüggeszti - közli a szaktárca.

A régióban megvalósítandó beruházásokra pályázatokat 2015. július 7. napján 12:00-ig lehet beadni. A pályázati útmutatóban meghatározott feltételeknek megfelelő pályázatok a rendelkezésre álló forrás kimerüléséig részesülhetnek támogatásban - írják.

A tárca első, hozzánk fél 11-kor beérkező közleményébe viszonylag kellemetlen baki csúszott, amennyiben a tényleges lezárás időpontjaként először a mai nap delet jelölték meg. Ám ezt mostanra javították: mint arról a NOL.hu-t tájékoztatták, elírás történt. Tehát fizikai lehetőség a korábbi pályázatokhoz hasonlóan a felfüggesztést követő 24 óráig, tehát holnap, július 7. déli 12 óráig lehetséges a dél-dunántúli lakosok számára. Ilyenkor a gyors tájékozódást nem segíti a pályázati oldalon feltüntetett telefonos elérhetőségek rendkívüli leterheltsége.

A pályázati hirdetmény alapján a térség lakói számára mintegy 47 millió forintot különítettek el. Ebből attól függően, hogy elavult mosógépünket A+, A++, avagy A+++ kategóriásra cseréljük, legfeljebb 25, 40, illetve 45 ezer forintos állami támogatást biztosítanak.

Lapunk információi szerint a felfüggesztésre a pályázati keret 130 százalékos lekötésekor kerül sor. Noha a tárca korábban lapunknak azt hangsúlyozta, hogy az elbírálásban nem elsődleges szempont a beérkezés sorrendje, az mégiscsak számít. Tehát aki később, akár a felfüggesztést követően ad be pályázatot, a keret változatlanságából kiindulva csak akkor számíthat kedvező elbírálásra, ha a korábban beadott pályázatok közül számos bizonyul érvénytelennek.

Értesülésünk szerint a beadott pályázat elbírálása egy-két hónapon belül várható, de ezt a kiíró akár 120 napig is elhúzhatja. A támogatást nem a szerencsés nyertes, hanem az a kereskedő kapja, amelynél a konkrét terméket megvásárolják és amely kereskedőtől így a kedvezménnyel csökkentett áron vásárolható meg a kiválasztott - az előzetes listán szereplő - készülék.

Az, hogy a lakossági energiatakarékossági keret pár óra alatt kifogy, nem újdonság. Hasonló történt mosógépcserepályázat első kedvezményezett térségében, a Nyugat-Dunántúlon, ahol a múlt hét hétfő hajnali indulást követően mintegy fél nap alatt, délre fogyott ki a számukra rendelkezésre álló mintegy 50 millió forint. Tavaly a fűtéskorszerűsítési támogatások még hamarabb, 0 órás indulással rendre már aznap reggelre kifogytak.

Annak ellenére, hogy közleményük azt is hangsúlyozza, a benyújtásra került pályázatokkal kapcsolatos kommunikáció a pályázati portálon (https://mgcs-2015.nfsi.hu/) keresztül történik, ezen az oldalon a lefújásról szóló közleményt a tárcaközlemény beérkezte után még negyed órával se leltük fel.

Holnap a főváros és Közép-Magyarország térsége izgulhat: az új mosógépre vágyó lakosok reggel 8 órától igyekezhetnek részesülni a rájuk szabott közel 150 millió forintból. (A pályázat legkorábbi időpontját olvasói jezésre 0 óráról 8 órára javítottuk. Mentségünkre szóljon, hogy az óra szerinti - pár óra alatt lemerülő keret esetén alapvetően fontos - pályázási időpontot sem a pályázati hirdetmény, sem a pályázati útmutató nem tartalmazza, azzal először a pályázatfeladás végén szembesül az érdeklődő. Olvasóink korrekcióját köszönjük.) Szerdán az észak-alföldiek versenghetnek 75 millió forintért. 13-án, jövő hétfőn a dél-alföldiek következnek közel 66 millió forintos kerettel. Utána kedden Észak-Magyarország jön mintegy 60 millióval. Végül 15-én, szerdán a közép-dunántúliak próbálhatnak megcsípni támogatást a számukra elkülönített közel 55 millió forintból.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.