Gyorsítósávban India és Kína

India és Kína járulhat hozzá a leginkább a világgazdaság fellendüléséhez a Világbank szerint. Növekedésük üteme idén elérheti a hét százalékot.

Egyre nagyobb reménységgel tekint a világ a feltörekvő országokra, mint a globális válságból való kilábalás éllovasaira. Kína után India is jelezte, hogy gazdasága kezd magához térni, s az idén a növekedés elérheti a 7 százalékot.

A pénzügyminisztérium csütörtöki közlése szerint ha az átfogó reformok sikerrel járnak, akkor a gazdasági növekedés még ennél is nagyobb lehet. Emellett sok múlik azon is, hogy az Egyesült Államok gazdasága mikor indul ismét növekedésnek.

Indiában a növekedési ütem rendre 9 százalék körüli volt az elmúlt három évben, az idén márciussal végződött pénzügyi évben viszont már csak 6,7 százalékos volt az ütem az egy évvel korábbi 8,8 százalékot követően.

A Világbank is úgy látja, hogy ezek az országok - Kína, India - komolyan hozzájárulhatnak a világgazdaság általános fellendüléséhez, miután a nemzetközi pénzügyi szervezet június végén felfelé módosította várható növekedésüket. Ezzel szemben az Egyesült Államok, Japán és az euróövezet országai esetében lefelé módosított.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.