Gyorsítják a hozzáférést

Budapesten tartja éves konferenciáját az ENSZ mellett idén 150 éve működő Nemzetközi Távközlési Egyesület (ITU). Több mint húsz, távközlésért és infokommunikációért felelős miniszter és mintegy száz szabályozási vezető is Magyarországra érkezik a rendezvényre a távközlési és technológiai világcégek felsővezetői mellett.

– Az iparág két legfontosabb feladata ma, hogy minél gyorsabban, minél szélesebb tömegeknek biztosítsa az internetelérést, illetve segítse a világot a digitális átalakulásban – mondta Gordon Graylish, az Intel elnökhelyettese a konferenciát megnyitó sajtótájékoztatón.

Innovátorok robotjai rakják ki a Rubik-kockát
Innovátorok robotjai rakják ki a Rubik-kockát
Reviczky Zsolt / Népszabadság

Seszták Miklós fejlesztési és Szijjártó Péter külügyi és külgazdasági miniszternek kellett volna Houlin Zhao ITU-főtitkár mellé ülnie, de az utolsó este mindkét kormánytag lemondta a programot. Seszták a fejlesztési minisztérium illetékes államtitkárát, Kara Ákost delegálta maga helyett, Szijjártó Péter pedig Mikola István ex-egészségügyi minisztert, aki most államtitkárként bábáskodik az esemény fölött, akinek az üdvözlőbeszédében annyi jutott eszébe a hazánkba érkező afrikai és dél-amerikai távközlési szakemberekről, hogy ők is a kormány déli nyitás politikájának szükségességét igazolják.

Felidézte, hogy hazánk olyan kiművelt főket adott az iparágnak, mint például Neumann János, a számítógép atyja. Nem mulasztotta el megjegyezni azt sem, hogy jelenleg is olyan innovatív vállalatokat adunk a világnak, mint amilyen például az ötvenmillió felhasználót magáénak tudható Prezi felhőalapú prezentációs eszköz, vagy éppen az Adasworks nevű startup cég, amely meglehetősen jól áll az önvezető autó központi rendszerének fejlesztésében.

Nemcsak a készülékeknek, hanem az innováció mellett a szabályozásnak is okosnak kell lennie ahhoz, hogy a technológia a társadalom hasznára legyen. A globális infrastruktúra mellett számtalan helyi kis- és közepes vállalkozás erősödhet meg a technológiának köszönhetően, munkát adva helyi emberek sokaságának – mondta Houlin Zhao, az ITU főtitkára. Az ITU standjain a Hungexpón ilyen példákat mutatnak be a különböző országok és világcégek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.