Gyorshitel 732 százalékos kamattal

Egy cég négy orosz városban 732 százalékos éves kamattal ajánl gyors mini hiteleket, rövid idő alatt máris félmillió ügyfélnek összesen hatmillió dollárt kölcsönzött, s a nem törlesztett adósságok aránya alig 3 százalék.

A cég képviselői élelmiszerboltokban és szupermarketekben várják az ügyfeleket, s fülkéiken azt hirdetik, hogy napi 2 százalék a hitel ára. A kölcsön 1000 rubeltől maximum 5000-ig terjed és a leghosszabb futamidő két hét, vagyis a maximális fizetendő kamat 1400 rubel. (1 rubel = 7,21 forint)

A kérelmekről a helyszínen, 15 perc alatt döntenek. A hiteleket olyan emberek veszik igénybe, akiknek a következő fizetésig van szükségük egy kis áthidaló kölcsönre, s inkább fizetnek érte, mint hogy ismerősöktől kérjenek.

A hatóságok a jogszabályok alapos tanulmányozása után arra jutottak, hogy a cég tevékenysége nem törvénysértő, ugyanis sehol nem szerepel, hogy kizárólag a bankok hitelezhetnek, s a Polgári Törvénykönyv ezt bármely vállalt számára lehetővé teszi.

A gyorshitelek piaca Oroszországban újra dinamikusan nő, s több nagy bank a válság lecsengése és az üzletág újbóli fellendülése után lépett be a területre, háttérbe szorítva a piacot eddig uraló, erre szakosodott pénzintézeteket. Érdeklődésüket egyebek mellett az indokolja, hogy ez a legjövedelmezőbb hitelezési forma, kamatai évi 40-60 százalékot tesznek ki.

A Frank Research Group most közzétett tanulmánya az ügyfeleket az üzletekben váró, szakosodott bankok visszaszorulását annak tulajdonítja, hogy a gyorshitelek piaca teljesen leállt 2008-ban, a válság kezdetekor, s csak tavaly nyáron kezdett újra beindulni.

Most az első helyen a HKF Bank (Home Credit Bank) áll 27,2 százalékos piaci résszel, 26,7 milliárd rubeles gyorshitel-portfólióval, a második az OTP Bank 18,2 százalékos piaci résszel és 17,9 milliárdos portfólióval, s a harmadik az Alfa Bank 10,2 százalékos résszel és 10 milliárd rubeles portfólióval.

A tanulmány szerint a gyorshitelekre szakosodott bankok azért veszítettek piaci pozíciójukból, mert külföldi finanszírozásra rendezkedtek be, s a piacok bezárulásával nehéz helyzetbe kerültek, míg az univerzális bankok saját belső forrásaikra támaszkodhattak.

Kivétel az első helyre került, valójában szintén gyorshitelekre szakosodott HKF Bank, amely anyacége, a Közép- és Kelet-Európa legnagyobb befektető csoportjának tekintett PPF Group forrásait vehette igénybe.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.