Vezetőváltás a Vodafone élén

Távozik a Vodafone Magyarország vezérigazgatói pozíciójából Beck György elnök-vezérigazgató. A társaságot csaknem öt éve vezető szakember utódja egy olasz menedzser lesz, Beck a társaság elnöke marad.

– A mobilszolgáltatóknak a jövőben nagyon kemény évekre kell felkészülniük, magyarországon pedig a piac szűkülése és az adózási viszonyok teszik még nehezebbé a helyzetet. A bevételek hosszú távon csökkenni fognak, még akkor is erre számíthatunk, ha a piac növekedésnek indul. Folyamatosan csökkennek a végződtetési díjak, néhány éven belül kikophatnak a rendszerből a roaming-bevételek, valamint az IP térhódítása nyomán gyökeresen átalakul majd az üzleti modell. Ha pedig a végződtetési díjak egy kritikus szint alá csökkennek, az sem kizárt, hogy megszűnik a fogadott hívások díjmentessége – vázolta a középtávú jövőt és a mobil távközlési iparág előtt álló nehézségeket Beck György, a Vodafone  Magyarország elnök-vezérigzagatója, aki bejelentette: a jövőben az operatív irányítást másra hagyja, azaz képletesen távozik a vezérigazgatói székből. Azért csak képletesen, mert az irodáját, és az elnöki posztot megtartja, de a jövőben a stratégiáért, a kormányzati- és médiakapcsolatokért felel majd, ahogy mondani szokták, a cég arca lesz Magyarországon.

Beck György szeptember végéig marad elnök-vezérigzagató, de az első őszi hónapban már közösen dolgozik utódjával, októbertől pedig a társaság elnökeként folytatja. Az új vezérigazgató Diego Massidda, egy olasz menedzser lesz. Ezzel a cég magyar leányvállalata követi a Spanyolországban és Grögországban már alkalmazott modellt és szétválasztják az elnöki és az operatív vezetői tisztséget. Massidda előbb a McKinsey-nél, majd a Tiscali csoportnál dolgozott, ezt követően a Telecom Italia francia leánycégének első számú vezetője volt, mielőtt 2007-ben csatlakozott a Vodafone csoporthoz, jelenleg a németországi cégüknél dolgozik.

A vállalatnak a jövőben egyre élesebb versenyben kell helytállnia, s több energiát is igényel majd a mobilszolgáltató irányítása. Beck elmondta: pályáját mindig négyéves ciklusokban tervezi, s mivel 2007-ben vette át a cég vezetését így elérkezett az idő, hogy új feladatot keressen. -  Azonban, immár több, mint harminc éve vagyok a pályán és el kellett gondolkodnom azon, hogy akarok-e valami teljesen újba belefogni. Végül arra jutottam, hogy úgy keresek új kihívásokat, hogy közben maradok a cégnél, ahol az elért eredményekre nagyon büszke vagyok – mondta az elnök-vezérigazgató.

– Egy egészen más Vodafone-t vettem át 2007-ben, a cég piaci részesedése épp csökkenőben volt, a harmadik generációs hálózat építésének közepén kihívásokkal kellett szembe néznünk, s a vállalat struktúrája, irányítási szisztémája is más szemlélet szerint működött – mondta Beck, aki vezérigazgatóként kezdett dolgozni a cégnél, s 2009 óta tölti be a vállalat elnöki tisztét is.

Vezetésével a cég idejekorán cserélte le a harmadik generációs hálózatépítésre szerződött partnerét a kínai Huaweire, a lépéssel pedig már akkor a kor átlagánál modernebb, s költséghatékonyabb berendezésekkel tudták felépíteni az adathálózatukat, melynek rekonstrukciója épp ebben az időben zajlik, szintén a kínai partner közreműködésével.

A Huawei közben jelentős céggé nőtte ki magát Magyarországon – itt működtetik globális gyártó és támogató központjukat, mely idén hárommilliárd dollár bevételt könyvelhet el –, s a Vodafone-on belül is, globálisan a vállalatcsoport egyik legnagyobb szállítója lett. A hivatalos kommunikációkban sosem hangsúlyozták, de e beruházások előkészítésében az üzletembernek úttörő szerepe van.

Ma a cég piaci részesedése nemcsak stabil, de a mobil adatátviteli szolgáltatások területén immár a második helyre jöttek fel, jó néhány negyedévben már megelőzték a Telenort.

A Vodafone időközben Magyarországra hozta a globális pénzügyi szolgáltató központját, a magyar leány pedig Miskolcra telepítette ügyfélszolgálatát, amely később más leányvállalatoknak is végezhet ügyfélszolgálati tevékenységet. A cégnél e két egységgel együtt több, mint kétezren dolgoznak.

Távozik a Vodafone Magyarország vezérigazgatói pozíciójából Beck György elnök-vezérigazgató
Kurucz Árpád 2011.03.04. Digitális 2011. március 4. Vodafone Magyarország, sajtótájékoztatót tartja Fellegi Tamás, nemzeti fejlesztési miniszter, Gao Jian a Kínai Népköztársaság Magyarországra akkreditált rendkívüli és meghatalmazott nagykövete, James Lee, a Huawei Észak- és Közép-Kelet-Európáért felelős elnöke, Gavin Dai, a Huawei Magyarország vezérigazgatója és dr. Beck György, a Vodafone Magyarország elnök-vezérigazgatója. A képen: Beck György. Fotó: Kurucz Árpád
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.