Orbánnak nem fog tetszeni: tovább nő az alapkamat

A monetáris tanács 25 bázisponttal 5,75 százalékra emelte a jegybanki alapkamatot hétfői ülésén.

Az elemzők megosztottak voltak a kamatdöntő ülés előtt, fele-fele arányban számítottak emelésre, illetve tartásra.

A legutóbbi, novemberi ülésen a tanács már megemelte 0,25 százalékkal az alapkamatot, elsősorban az erősödő inflációs kockázatok miatt és kifejtették azt is: a kamatemeléssel a monetáris tanács jelezte az inflációs cél elérése iránti elkötelezettségét, ugyanakkor ehhez a következő hónapokban további kamatemelések lehetnek szükségesek.

A forint árfolyama nem reagált érdemben az MNB kamatdöntésére.

A monetáris tanács 25 bázisponttal 5,75 százalékra emelte a jegybanki alapkamatot hétfői ülésén. Az eurót a döntés előtt is és azt követően is 274,60 forint közeli árfolyamon jegyezték a bankközi kereskedelemben.

A forint az elmúlt héten 278 forint közeli euró jegyzésekről a hét végére 272,50 forint körüli szintre erősödött.

Hétfőn a forint a kora reggeli 272,50-es jegyzésekről a délelőtt folyamán az MNB kamatdöntésére várva 274 feletti euró jegyzésekre gyengült.

A múlt héten csütörtökön közzétett Reuters felmérésben az elemzők fele-fele arányban vártak kamatemelést, illetve kamattartást. A kamattartástól forintgyengítő, a kamatemelőstől forinterősítő hatást vártak.A magyar jegybank és a kormány közötti, máris jelentős feszültség további éleződését eredményezheti az MNB hétfői újabb kamatemelése, amelyet egyébként az inflációs kilátások nem indokolnak - vélekedtek a negyed százalékpontos szigorítás bejelentése után londoni felzárkózó piaci elemzők.

Londoni elemzők: éleződik a politikai feszültség a jegybank és a magyar kormány között.

Neil Shearing, az egyik legnagyobb citybeli pénzügyi és befektetési tanácsadó csoport, a Capital Economics vezető feltörekvő térségi közgazdásza a hétfői MNB-kamatemelést kommentálva kiemelte: igaz, hogy a teljes kosárra számolt infláció jóval a 3 százalékos célszint felett jár, ennek fő hajtóereje azonban az élelmiszerárak emelkedése, és az ezt kiszűrve számolt alapszintű infláció sokkal enyhébb.

Mivel az infláció jövőre várhatóan a célszintre süllyed, az újabb kamatemelésről hozott döntés leginkább a kormány költségvetési politikájával szembeni "megrovó lépésnek" tűnik - vélekedett a Capital Economics vezető londoni szakértője.

Shearing felidézte Simor András jegybankelnök utalását arra, hogy a pénzügypolitikai szigorítás várhatóan mérsékelt lesz. Az elemző ennek alapján - és tekintettel a Capital Economics által nem túl fényesnek tartott jövő évi magyar növekedési kilátásokra - jó esélyt adott arra, hogy az MNB-alapkamat a hétfői emeléssel tetőzött.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.