Gyorsan kötünk, lassan költünk

Magyarország az élmezőnyben szerepel a 2007-2013-as uniós támogatási ciklus forrásainak lekötésében régiós összehasonlításban, de ezért még nem kell feltétlenül pezsgőt bontani. A kifizetések üteme ugyanis nagyon lassú. Annak ellenére, hogy az utóbbi években ez gyorsult is, továbbra is csak a középmezőnyhöz tartozik hazánk – derül ki a KPMG évente megjelenő „EU Funds in Central and Eastern Europe" című jelentéséből.

A 2007-2013-as támogatási ciklus során az unió mintegy 174,72 milliárd euró forráshoz biztosított hozzáférést 11 közép-kelet-európai tagállama számára. Ez évente átlagosan 24,96 milliárd eurót jelent, ami a régió éves GDP-jének 2,3 százaléka. Magyarországon az uniós támogatások a GDP 3,6 százalékát teszik ki, ez a legmagasabb arány a régióban, a második helyezett Litvánia esetében 2,8 százalékon áll ez a mutató.

Magyarország a támogatási ciklusban rendelkezésre álló 24,9 milliárd euró 106 százalékára, 26,5 milliárd euróra kötött szerződést 2013 végéig. Ebből a szempontból csupán Bulgária előzi meg hazánkat 112 százalékos lekötési arányával – fűzte hozzá Nestor Andrea, a KPMG uniós és kormányzati szektornak nyújtott tanácsadásért felelős igazgatója. A száz százalék feletti rész egy puffer, hogy ha egy projekt kiesik, azonnal legyen helyette más. A szerződéskötési arány szempontjából a régióban a csehek és a szlovének a sereghajtók, akik a számukra elérhető források 92 illetve 93 százalékára szerződtek le, de így is alig maradtak el a régiós átlagtól, ami 97 százalék.

Az uniós források felhasználásának ütemét tekintve ugyanakkor Magyarország 62 százalékos kifizetési arányával a középmezőnyben található: 2013 végéig 15,6 milliárd euró áramlott hazánkba. A vizsgált országok átlagban az uniós támogatás 63 százalékát fizették ki a kedvezményezetteknek. A legnagyobb kifizetési rátával Észtország, illetve Litvánia rendelkezik, ők az elérhető finanszírozás már 77 százalékát, illetve 74 százalékát felhasználták. A legrosszabb kifizetési arányt Románia, illetve Szlovákia érte el 37, illetve 53 százalékkal.

A jelenlegi időszak kihívása, hogy a maradék 9,3 milliárd eurót is lehívjuk 2015 év végig, ami az utóbbi 2-3 év kifizetési ütemét fenntartva reális célnak tűnik. A legfrissebb, 2014-es adatok alapján egyelőre sikerül tartani ezt a gyors ütemet: a kifizetési arány elérte a 76 százalékot, valamint a lekötési arány meghaladta a 115 százalékot, ami biztosíthatja a források teljes mértékű felhasználását – mondta Nestor Andrea.

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.