Gyors olajdrágulásra lehet számítani

A Kőolajexportáló Országok Szervezetének (OPEC) vezető hatalma, Szaúd-Arábia nem javasolja a kitermelési kvóták csökkentését a kartell következő, csütörtöki ülésén. Ezt maga Ali Naimi olajminiszter közölte annak kapcsán, hogy az olajár hat havi csúcsra ért szerdán. Év végére 75 dolláros olajárral lennének elégedettek a szaúdiak.

A 12 OPEC tagállam össztermelésének durván egyharmadát adó szaúdiak véleménye perdöntő szokott lenni a kvóták meghatározásakor, így gyakorlatilag a döntés megelőlegezéséről is lehet beszélni Ali Naimi kijelentése kapcsán. A miniszter újságírók előtt elmondta, hogy a hordónkénti 75 dollárra várja az év végi olajárat, szerinte elsősorban a megerősödő ázsiai kereslet hat majd árfelhajtó tényezőként.

Napközben a júliusi szállítású nyersolaj hordója a New York-i árutőzsdén 0.67 százalékot erősödve 63,12 dollár környékén mozgott, míg reggel beállította a múlt novemberben mért 63,45 dolláros féléves csúcsot. A szaúdiaknak nem okoz gondot az 50 dolláros olajár sem, mindemelett megértik és támogatják a többiek erőfeszítéseit, hogy magasabbra, a hosszabb távon is elfogadható 75-80 dollár közötti szintre srófolják fel a fekete arany jegyzésárát. Ezt egyébként a második legnagyobb OPEC-exportőrnek számító Irán, továbbá Hugo Chávez Venezuelája szorgalmazza a legvehemensebben - írja az AP hírügynökség.

Különösen Iránt sújtotta keményen a tavaly márciusi 147 dolláros csúcsáról 40 dollár alá zuhanó olajár, az országnak máshonnan kellett pótolnia az olajkassza súlyos hiányát. A csökkenő bevételek Mahmud Ahmadinedzsád elnök újraválasztási esélyeit is jelentősen rontja - megfigyelők szerint. Ahmadinedzsád a csütörtöki OPEC ülés előtt a 80 és 90 dollár közötti ársávot nevezte még elfogadhatónak, míg Rafael Ramirez venezuelai olajminiszter 70 dolláros árat szeretne - de azt azonnal. Döntés Bécsben, a csütörtöki OPEC miniszteri ülésen.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.