Forint kiütés után: gyenge kezdés pénteken

Egy egész éjszakája volt feltápászkodni, a csütörtöki mélyrepülés után azonban reggelre sem talált magára a forint. Pénzünk úgy vágott neki a hét utolsó munkanapjának, ahogy az előzőt abbahagyta: gyengén.
A forintnak csütörtökön cudar napja volt. A hazai fizetőeszköz már reggel sem tűnt túl stabilnak, délután pedig gyors ütemben gyengült az árfolyam az euróval és a dollárral szemben is. A közös európai devizával szemben csaknem 313,50-ig szaladt a jegyzés, ami több mint négy hónapos mélypont. Az árfolyam a dollárral szemben sem mutatott sokkal szebb képet, hiszen 234,30-as kötés is született, ez pedig 15 hónapja nem látott gyenge szint.

A hazai kötvénypiac sem volt elemében tegnap. Az Államadósság Kezelő Központ 12 hónapos lejáratú diszkontkincstárjegy-aukcióján lézengtek a vevők, a meghirdetett 40 milliárdos tételt sem sikerült eladni. Sovány vigasz, hogy az átlaghozam két százalékról 1,88 százalékra mérséklődött. Az állampapírok másodpiacán viszont minden lejáraton markáns hozamemelkedés történt, a Portfolio. hu adatai szerint a tízéves kötvénynél 4,42 százalékról 4,73-ra, a 15 évesnél 4,73-ról 5,03 százalékra ugrott a referenciahozam, ami azt jelzi, hogy erős stressz érte a piacot.

Eddig az előzmények, amelyek után péntek reggel a forint még mindig vergődött. Árfolyama alig mozdult az előző estéhez képest. Reggel hétkor egy euró 313,76 forintot ért a csütörtök esti 313,75 forint után, a svájci frankot 257,85 forinton jegyezték, csütörtök este hétkor 257,91 forinton állt. A dollár 234,40 forint, a japán jen 2,2775 forint volt péntek kora reggel az előző esti 234,35 és 2,2791 forint után. Így euró 1,3385 dollárt ért péntek reggel a csütörtök esti 1,3387 dollár után.

A magyar eszközök múlt hét óta tapasztalható folyamatos értékvesztésében a honi és a nemzetközi változások egyaránt szerepet játszanak – mondta a Népszabadságnak az Erste Bank elemzője, Nyeste Orsolya. A csütörtöki külpiaci hírek között bőven volt olyan, amely gyengített a forinton, a „leghatásosabbak” az Egyesült Államokból érkeztek. A napokban fontos amerikai makrogazdasági adatok jöttek ki. A legfrissebb, négyszázalékos második negyedéves GDP-adat például felülmúlta a várakozásokat, de az ország jegybankjának szerepét betöltő Fed kommentárjai is figyelmet érdemeltek, közülük is az, amely szerint nőtt a középtávú inflációs cél elérésének a valószínűsége. E két körülményből pedig azt a következtetést vonták le az elemzők, hogy egyértelműen előrébb jöhet az amerikai kamatemelés időpontja.

Befektetők eddig azzal kalkuláltak, hogy ez csak a jövő év második felében történhet meg, ám most, az említett hír miatt már többen 2015 első felére teszik a Fed emelését. Mindez a feltörekvő piaci devizákat, köztük a forintot is érzékenyen érintette – hangsúlyozta Nyeste Orsolya. A forintot azért érinti negatívan, mert a Magyar Nemzeti Bank sorozatos kamatvágása miatt a forint kamat előnye elolvadt, és így nehezebb ellenállnia a nyomásnak.

A forint és persze a térség devizái körüli bizonytalanságot az éles orosz–ukrán konfliktus is csak növeli. Ha ebben, valamint a nemzetközi piaci folyamatokban további kedvezőtlen változások történnének, a forint euróval szembeni árfolyama könnyen a 315-ös szintre vagy a fölé lendülhet.

Felvetésünkre, hogy Argentína technikai csődje mennyit csúfított a forint árfolyamán, Nyeste Orsolya kifejtette: aligha lehet most kijelenteni, hogy a dél-amerikai ország körüli vihar a magyar devizát is elérte volna, vagy ha elérte is, akkor a gyengülésben markáns szerepe lenne. Magyarország gazdasági megítélése és helyzete nem hasonlítható Argentínáéhoz – hangsúlyozta. Egészen más szintű az eladósodottságunk, a magyar államháztartás helyzete rendben van, és folyamatosan pluszban van a folyó fizetési mérlegünk is. Éppen ezek miatt valószínűtlen, hogy a tegnapi gyengülésben érdemi szerepe lett volna az argentin fejleményeknek.

A jegyzés alakulásában rövid távon biztosan hatása lesz a mai amerikai munkaerő-piaci jelentésnek. Ha az kedvező képet mutat, a forint szintjét stabilizálhatja – tette hozzá az előzőkhöz.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.