Gyors döntés a tanácsteremben

Hihetetlen üzleti eredményeket produkálunk a nagyvállalatoknak a közeli jövőben – mondta az SAP alapítója és igazgatósági elnöke, Hasso Plattner professzor annak kapcsán, hogy az üzleti intelligenciaszoftvereket fejlesztő cég Orlandóban bemutatta legújabb fejlesztését, a jövő tanácstermét, ahol a vállalatok legfelső vezetői tanácskoznak. Plattner ennek kapcsán a jelenleg elterjedt informatikai rendszereket nemes egyszerűséggel középkorinak nevezte, amelyek alkalmatlanok arra, hogy támogassák a cégek döntéshozóit feladatukban.

A túlzásra magyarázatot is adott, mondván, a felső vezetők döntéseit rengeteg adattal kell támogatnia a középszintű vezetésnek, ám mindezek előállításához rengeteg időre és humánenergiára van szükség, s még ennél is rosszabb, hogy mindig lesz olyan kérdés, amely felmerül az igazgatósági vagy menedzsmentüléseken, és a döntés-előkészítő anyagok nem adnak ezekre választ. Erre ad választ az úgynevezett in-memory alkalmazásokra épített tanácsterem-megoldás.

Bill McDermott vezérigazgató és Jim Hagemann Snabe igazgatósági tag. A jövő tanácstermét alkották meg
Bill McDermott vezérigazgató és Jim Hagemann Snabe igazgatósági tag. A jövő tanácstermét alkották meg
Alex Domanski / Reuters

Ez arra a HANA technológiára épít, amely jelenleg is az SAP büszkesége, s amelynek lényege, hogy a vállalati adatokból elképesztő gyorsan lehet lekérni bármilyen adatot annak köszönhetően, hogy ezeket nemcsak passzívan tárolják a rendszerek, hanem bármikor oly módon, mintha azok folyamatosan a memóriában tárolódnának. Mindezt a szoftvercég felhő alapon is elérhetővé teszi, tehát bármely vállalat szinte másodpercek alatt tud lehívni adatsorokat vagy bármilyen analíziseket a meglévő adataiból. A jövő tárgyalójában azonban mindez azzal van felturbózva, hogy pillanatok alatt lehet olyan lekérdezéseket is indítani, amilyeneket korábban nem is használtak a döntéshozatal során, vagyis sokkal széles körűbb elemzésre ad lehetőséget a rendszer és sokkal gyorsabban.

A gyakorlatban mindez úgy néz ki, hogy a tanácsteremben lévő kivetítőkön szinte valós időben jelennek meg a vállalat teljesítményét mutató grafikonok, s arra is van mód, hogy egy az üléstől távol lévő vezető ugyanazokat az elemzéseket akár a saját tabletjén is megtekintse, sőt lekérdezéseket indítson. A beépített analitikai modulokkal a rendszer ráadásul az egyes döntések lehetséges eredményeit is szinte azonnal képes megalkotni, visszaigazolást adva a vezetőknek feltételezéseik helyességéről, vagy éppen rávilágítva a tévedésekre. A walldorfi központú cég befektetői hűvösen fogadták a fejlesztések híreit, a héten a cég részvényeinek árfolyama 68 euró volt pénteken a frankfurti tőzsdén.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.