Gyorkölcsönt nyújtó céget számoltat fel a PSZÁF

Elrendelte a gyorskölcsönök nyújtásával foglalkozó Athlon Zrt. felszámolását a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete, harmincezer hitelszerződést érint a döntés.

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) visszavonta a gyorskölcsönöket nyújtó Athlon Pénzügyi Szolgáltató Zrt. tevékenységi engedélyét és kezdeményezte a társaság felszámolását – derül ki a PSZÁF közleményéből. Megerősített információnk szerint a cég mintegy 30 ezer hitelszerződést kezel, amely milliárdos nagyságrendű hitelállományt jelent. Az adósok szempontjából azonban az eljárás nem jelent változást: a lakossági kölcsönszerződések feltételei, illetve a futamidők nem módosulnak. A kihelyezett hitelek törlesztőrészleteit az ügyfeleknek továbbra is az eddig megszokott rendben kell visszafizetniük.

A felügyelet azután döntött a felszámolásról, hogy a Fővárosi Bíróság megszüntette az Athlon csődeljárását, a cég ugyanis nem tudott megállapodni hitelezőivel. (Mint arról korábban beszámoltunk: a társaság július elején kért csődvédelmet, s azóta nem fogadott be új hitelkérelmeket sem.) Ez pedig azt jelenti, hogy a társaság továbbra sem fogja tudni rendezni tőkehelyzetét, betartani a megbízható ellenőrzésre és irányításra vonatkozó jogszabályokat, illetve az esedékes fizetési kötelezettségeinek sem tud eleget tenni – fogalmaz a közlemény.

A PSZÁF július 13-ai határozatában kötelezte az Athlont arra: 45 napon belül rendezze tőkehelyzetét, s egyúttal biztosítsa a megfelelő működési feltételeket az üzletileg megbízható, stabil tulajdonosi joggyakorlás érdekében. A felügyeleti intézkedést az indokolta, hogy az Athlon tulajdonosai közti viták miatt elmaradt a társaság feltőkésítése, a cég saját tőkéje elmaradt a jogszabályban előírt minimális szinttől.

A felszámolással kapcsolatban szerettük volna megkérdezni az Athlont is (amelynek legnagyobb tulajdonosa egyébként a Leisztinger Tamás érdekeltségébe tartozó Forrás Nyrt.), a társaságnál azonban nem kaptunk választ megkeresésünkre.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.