Gyógyszerkartellért lobbizik a kamara?

A gyógyszerészi kamara szerint a nem vényköteles, szabadáras termékek árának sem szabadna patikánként eltérnie.

A Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGYK) szerint szakmailag indokolt lenne egységes gyógyszerárak bevezetése. A Magyar Nemzet múlt szerdai számában Hankó Zoltán kamarai elnök úgy foglalt állást, hogy az intézkedés a betegek javát is szolgálná. A köztestület jelezte, mindenképpen szakmai konzultációt kezdeményez az érintettekkel.

Azonos készítményt minden gyógyszertárban azonos áron lehessen megkapni - foglalta össze Horváth-Sziklai Attila, az MGYK országos ügyviteli vezetője az MTI-nek a kamarai elképzelést. A kamara vezetője elmondta: ha az orvos olyan gyógyszert ír fel, amely vényköteles, de nem támogatott, akkor ez a készítmény szabadáras, árát az adott patika határozhatja meg saját ár- és üzletpolitikája szerint. Ebben az esetben lehet eltérés a gyógyszer árában a különböző gyógyszertárakban - tette hozzá.

A kamara véleménye szerint az egészségügyi szolgáltatás keretében az ellátásért fizetendő díjaknak, jelen esetben a gyógyszerek árainak, nem szabadna eltérniük, függetlenül attól, hogy azt a készítményt hol, melyik patikában vásárolják meg.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) egészségügyért felelős államtitkársága az MTI megkeresésére azt közölte, hogy jelenleg nincs napirenden a nem közfinanszírozott (nem támogatott) gyógyszerek egységes árának bevezetése.

Az MTI híradásából nem derül ki, hogy a kamara állásfoglalást kért volna az ügyben a Gazdasági Versenyhivataltól (GVH) az erősen kartellre emlékeztető elképzelés kapcsán.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.