Gyilkolják a bankbetéteket az alacsony kamatok

Az alacsony kamatszint miatt egyre inkább elpártol a lakosság a bankbetétektől, s az értékpapírok, valamint a befektetési alapok felé fordul.

Az egyre alacsonyabb kamatkörnyezet miatt a lakossági lekötött betétek állománya június eleje és augusztus vége között 5 százalékkal, közel 300 milliárd forinttal csökkent, miközben az értékpapírokban, jellemzően befektetési alapokban kamatoztatott lakossági állomány 4,7 százalékkal, 257 milliárd forinttal nőtt.

Az értékpapírok felé fordulók körében kedveltek az Erste alapok, az Alapkezelő piacon betöltött részesedése június óta 15,1 százalékról 16,3 százalékra nőtt. Az elmúlt hónapokban is folytatódott a korábbi trend: az alacsonyabb kamatkörnyezetből adódóan a lakosság a betétek helyett az értékpapír-alapú megtakarításokat választja. Az Erste saját és a jegybank adataiból készített elemzése szerint augusztus végén 5650 milliárd forint értékpapír volt a lakosság kezében, ez júliushoz képest 1,8, júniushoz viszonyítva pedig 4,7 százalékos bővülést jelent.

Ezzel párhuzamosan a háztartások lekötött betéteinek állománya csökkent: június végén 5257 milliárd forintra rúgott az állomány, júliusban 5087,9 milliárdra csökkent, majd augusztusban 4962 milliárd forintra, vagyis 5000 milliárd alá esett. Ez pedig azt jelenti, hogy két hónap alatt bő 5 százalékkal csökkent a háztartási lekötött betétek állománya - derül ki az Erste elemzéséből.

Az átértékelődéssel együtt számított állományváltozások arra utalnak, hogy a betétekből kivett pénzeket inkább értékpapírokban kamatoztatják a megtakarítók. Mesterházy György, az Erste Alapkezelő vezérigazgatója kiemelte: a jelentősnek mondható átrendeződés hátterében az áll, hogy a jegybanki alapkamat csökkenésével párhuzamosan a betéti kamatok is egyre kevesebbet hoznak, ráadásul az irányadó ráta a nemzetközi környezet és az alacsony magyarországi infláció miatt tovább csökkenhet. Az elemzői várakozások szerint 3-3,5 százaléknál állhat meg a Magyar Nemzeti Bank kamatcsökkentési ciklusa, melynek elemzők szerint csak egy jelentősebb forintgyengülés vethetne gátat.

Az Erste Alapkezelő elemzéséből az is kiderül, hogy szeptemberben a magyarországi alapkezelők által kezelt vagyon - havi szinten - nettó 43 milliárd forinttal nőtt, a kivonások nélkül számított bruttó bővülés pedig 58 milliárd forintos volt. Az alapok piacán bekövetkezett növekedésből az Erste is kivette a részét: az Alapkezelő részesedése júniusban még 15,1 százalékos volt, szeptember végén azonban már a piac 16,3 százalékát mondhatta magáénak.

Az értékpapírokba, ezen keresztül pedig a befektetési alapokba áramló pénz elsősorban a konzervatív befektetési politikát követő alapokat célozta, amelyek tavaly és az idén egyaránt jó teljesítményt nyújtottak. Az Ersténél kiemelkedő eredményt ért el például az Erste Megtakarítási Alapok Alapja, az Erste Ingatlanalap, illetve a rövid lejáratú kötvényekbe fektető Erste Tőkevédett Kamatoptimum Alap.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.