Gyerekvállalás-kalkulátor az Aegontól

Az Aegon kalkulátorral ösztönözné a gyerekvállalást.

A KSH nemrég nyilvánosságra hozott adatai szerint ugyan nő a születések száma, a népesség mégis öregszik - hívja fel a figyelmet az Aegon. Így a várakozások szerint 2050-re 6 eltartott jut majd 4 aktív keresőre. A gyermekvállalási kedv ösztönzése is megoldás lehet a nyugdíjkérdésre.

A KSH nemrég nyilvánosságra hozott adatai szerint hazánk népessége nő: az év első négy hónapjában 2,9 százalékkal több gyerek született, mint egy évvel ezelőtt, és 3,7 százalékkal kevesebben haltak meg, mint tavaly az év azonos időszakában. Az azonban továbbra is egyértelmű, hogy Magyarországon, ahogy Európa többi államában is, öregszik a népesség. A várakozások szerint 2050-re 6 eltartott jut majd 4 aktív keresőre. Ez komoly változásokat okoz a nyugdíjrendszerben, hiszen a kevesebb foglalkoztatott nem lesz képes eltartani a nyugdíjasokat.

Magyarország a népességszám alakulása tekintetében is különleges helyzetű, hiszen az úgynevezett „Ratkó-korszak" következtében a népességszám hullámokban ugrik meg. Az ebben az időszakban születettek hamarosan nyugdíjba mennek. Így néhány éven belül megnő a nyugdíjasok száma. A következő kiemelkedő időszak akkor lesz, amikor a „Ratkó-gyerekek" gyermekei mennek nyugdíjba.

A mostani fiatalok, fiatal felnőttek kettős présben vannak: amellett, hogy önmagukra keresnek, már gondoskodniuk kell szüleikről is. Az Aegon nemzetközi kutatása szerint az emberek többsége (a megkérdezettek 35 százaléka) ráadásul nyugdíjas éveiben kifejezetten számít a hozzátartozói (gyermekei, házastársa) segítségére. A kutatásban megkérdezettek 18 százaléka számít rá, hogy nyugdíjasként még idősödő szüleiről is gondoskodnia kell.

Erre a helyzetre hosszú távon a nyugdíj-előtakarékosság mellett a gyermekvállalási kedv ösztönzése is megoldás lehet. Az állam részéről Magyarországon is megfigyelhető ilyen irányú törekvés: legutóbb épp a kétgyermekes családok adókedvezményének megduplázásának lehetősége merült fel.

A babatervezést szeretné megkönnyíteni az Aegon is: új Babaváró kalkulátora abban segít tisztán látni, mennyi kiadással és bevétellel lehet számolni egy kisbaba érkezésekor.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.