Gyerekreklámokat bírál a versenyhivatal

A versenyhivatal szerint a gyerekeknek szóló reklámok tisztességtelenek és a szervezet együttműködik a jegybankkal.
A kartellek elleni küzdelmet, a sérülékeny fogyasztók védelmét, illetve a hivatal ügyfélbarát jellegének erősítését emelte ki a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) elnöke a szervezet 2013-as tevékenységéről szóló beszámoló parlamenti tárgyalása során szerdán.

Juhász Miklós elmondta: 2013-ban 1725 jelzés érkezett a GVH-hoz. Ezek 90 százaléka panasz, 10 százaléka bejelentés volt. Ez összességében kevesebb az elmúlt évekhez viszonyítva, de a bejelentések száma nőtt. Hozzátette: 109 ügyet indítottak, 120 zártak le, ami szintén a korábbi évekhez hasonlóan alakult.

A GVH vezetője kiemelte a gyermekeket célzó reklámok vizsgálatát. Arra a következtetésre jutottak, hogy ezek a hirdetések önmagukban - közvetlen felszólítás hiányában is - tisztességtelenek, mert visszaélnek azzal, hogy a legtöbb gyerek 8-10 éves korára lesz képes értelmezni a reklám célját.

A GVH egyszersmind bejelentette, hogy együttműködési megállapodást kötött a Magyar Nemzeti Bankkal (MNB). Ennek célja a két hatóság tevékenységének kölcsönös segítése - közlik. Szándékuk, hogy feladataik ellátásakor a szervezetek biztosítsák a pénzügyi piacok megbízható, átlátható működését, a tisztességes versenyen, a verseny hatékonyságának előmozdításán alapuló fejlődését, ennek révén erősítsék a pénzügyi szervezetek által nyújtott szolgáltatásokat igénybe vevők érdekeinek védelmét és a pénzügyi közvetítőrendszerrel szembeni fogyasztói bizalmat.

A megállapodás további célja, hogy a hatóságok vezetői konzultációk keretében is erősítsék együttműködésüket, valamint szakértői egyeztetéseken vitassák meg a közös jogalkalmazási kérdéseket, és tájékoztassák egymást, ha a másik hatóság hatáskörét is érintő problémát azonosítanak, vagy ha szerintük jogszabályokat kellene módosítani. A megállapodás keretében az MNB szakmai segítséget is nyújt a GVH által végzett, a pénzügyi szektort érintő piacelemzésekben, ágazati vizsgálatokban, valamint az egyes eljárásokban. A GVH és az MNB abban is megállapodott, hogy a két szervezet összehangolt ellenőrzést folytat, ha a pénzügyi ágazati jogszabályok esetleges módosulása érdemben érintené a versenyt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.