A pocsék amerikai adat is a forintot gyengíti

Az amerikai feldolgozóipar kilátásai mégsem annyira rózsásak – erről tanúskodik az januári ISM-index, amelynek csökkenése azonnal 313 forint fölé lökte az euróárfolyamot.

Kiábrándító adatot közölt az amerikai Institute for Supply Management (ISM), amelynek feldolgozóipari menedzserindexe januárra a decemberi 56,5 százalékról 51,3 százalékra zuhant, utalva arra, hogy a gazdaságban azért mégsem mennek annyira olajozottan a dolgok.

Ilyen mélyen tavaly májusban járt a mutató. A Reuters elemzők körében végzett közvéleménykutatása 56 pontos értékről szólt, még a legpesszimistább szakértő is 54,2 pontot jelzett előre. Az 50-es szint a választóvonal a növekedés és a zsugorodás között. Az ISM-index ezzel immár második hónapja veszít értékéből, és ereszkedik le novemberi, 57 pontos csúcsáról.

A legnagyobb visszaesést az új rendeléseknél mérték, ott 64,4-ről 51,2 pontig tartott a zuhanás, ekkora mértékű esést 33 éve, azaz 1980-ban regisztráltak. A foglalkoztatást, a termelést és a készletek alakulását jelző összetevők is csökkentek decemberhez képest.

A négy órakor közzétett adatra az euró átlépte a 313 forintos szintet.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.