Gyengül a forint, drágul az import

Tavaly novemberben a külkereskedelmi forgalom exportban nyolc, importban 12 százalékkal volt kevesebb, mint egy évvel korábban, eközben 11 hónap alatt mind a kivitel, mind a behozatal öt százalékkal meghaladta az előző év azonos időszakának szintjét. A mérleg január-november között 47 milliárd forintos pozitívummal zárt, ami 43 milliárd forinttal jobb az egy évvel korábbinál.

Tavaly január-novemberben a külkereskedelmi forgalom forintban mért árszínvonala az előző év azonos időszakáhozképest exportban nem változott, míg importban közel két százalékkal emelkedet. Ezen belül novemberben a kiviteli forgalom három, a behozatal hat százalékkal drágábban bonyolódott le, mint egy évvel korábban. Az időszak egészét nézve a forint a főbb devizákhoz képest összességében 1,5 százalékkal felértékelődött, azonban csak novembert tekintve, 6-7 százalékot veszített értékéből.

Novemberben a gépek és szállítóeszközök kivitele mintegy 9, a behozatalé 15 százalékkal volt kevesebb, mint az előző évben. Mind az export, mind az import csökkenésében meghatározó szerepet játszott a gépjárműiparhoz kapcsolódó kivitelnek és behozatalnak elsősorban a német és a kelet-közép-európai piacok szűkülése miatti jelentős visszaesése. A híradás-technikai forgalom csökkenésében legfőbb tényezőt a TV-készülékgyártáshoz kapcsolódó export és import visszaesése jelentette. Az időszak egészét nézve mind az export, mind az import 5–5 százalékkal emelkedett. A feldolgozott termékek kivitele és behozatala 11 hónap alatt – a novemberi több mint 10–10 százalékos csökkenés mellett – öt, illetve három százalékkal volt több, mint 2007 azonos időszakában.

Tavaly novemberben az energiahordozók behozatala négy, a kivitelé három százalékkal volt kevesebb, mint 2007 azonos hónapjában. Ezen belül mind a kőolaj- és kőolajtermékek, mind a gázbehozatal csökkent, hat, illetve két százalékkal. A 2008. január–novemberi időszak egészét tekintve az import nyolc, az export 13 százalékkal emelkedett. Az élelmiszerek, italok, dohánytermékek exportvolumene 2008  tizenegy hónapjában – elsősorban a szeptember–novemberi 13–14 százalékos bővülésnek köszönhetően – összességében elérte a 2007.évi magas bázisszintet.

Az importvolumen az időszak folyamán öt százalékkal nőtt, ezen belül a növekedés mértéke január–júliusban volt a meghatározó, míg augusztustól kezdve a behozatal csökkenő-stagnáló képet mutat. A kivitel novemberi növekedésében meghatározó volt a gabona és gabonakészítmények, a zöldségféle és gyümölcs, valamint a tejtermékek és tojás volumenbővülése, miközben a hús és húskészítmények exportja visszaesett. Az importvolumen 2008 novemberében gyakorlatilag az egy évvel korábbi szinten realizálódott, mivel a zöldségféle és gyümölcs, valamint a tejtermék és tojás volumencsökkenését a hús és húskészítmények behozatalának növekedése ellensúlyozta.

Az Európai Unióba irányuló kivitel és az onnan származó behozatal 2008. novemberben hat, illetve 15 százalékkal volt kevesebb, mint egy évvel korábban, így a növekedés mértéke az időszak egészét nézve mindössze öt és három százalék volt. Külkereskedelmi egyenlegünk aktívuma az unió egészét nézve 275 milliárd forintos javulást mutat 2007 azonos időszakához képest. Ennek közel 80 százaléka (218 milliárd forint) az új tagállamokkal folytatott kereskedelemben realizálódott. Az ázsiai országokat tekintve az egyenlegünk kismértékben javult, a passzívum mértéke 41 milliárd forinttal, 1915 milliárdra csökkent. Ezzel szemben az EU-n kívüli európai országokkal folytatott kereskedelmünk egyenlege 211 milliárd forinttal romlott; külkereskedelmi deficitünk mértéke 2008. január–novemberben meghaladta a 100 milliárd forintot.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.