Gyengélkedik a magyar ipar

Hosszú ideig tartó növekedés után júliusban csökkent az ipari termelés Magyarországon. A KSH becslése alapján nem csak a naptár hatásáról van szó, jelentős volt a visszaesés a húzóágazatnak számító járműgyártásban.

Az ipari termelés volumene 4,7 százalékkal elmaradt júliusban az egy évvel korábbit – közölte első becslése alapján kedden a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A munkanaphatástól megtisztítva a termelés 0,1 százalékkal mérséklődött (az idén júliusban kettővel kevesebb volt a munkanapok száma, mint egy évvel korábban).

A termelés az év első hét hónapjában 1,3 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához képest. Az előző hónaphoz viszonyítva a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás júliusban 0,4 százalékkal csökkent.

Schindele Miklós, a KSH főosztályvezető-helyettese az adatok ismertetésekor elmondta: az ipari termelésben meghatározó súlyú járműgyártásban jelentős volt a visszaesés, de csökkent a termelés az élelmiszeriparban, a vegyiparban és az elektronikus fogyasztási cikkeknél is. A csökkenés csak részben indokolható a naptárhatással, többnyire minden olyan ágazatban visszaesés tapasztalható, amelyekben korábban növekedés volt jellemző. A csökkenést ugyanakkor ellensúlyozta például a kőolaj-feldolgozásban tapasztalt növekedés.

Júniusban szintén elmaradt az ipari termelés volumene az egy évvel korábbitól, a nyers és a munkanaphatástól megtisztított adatok szerint egyaránt 0,3 százalékkal csökkent az előző hónapban. Az ipari termelés csökkenésére – éves összehasonlításban – a júniusit megelőzően márciusban volt példa, előtte ugyanakkor 2013 szeptembere óta, azaz 30 hónapig emelkedett az ipari kibocsátás.

A KSH szeptember 14-én teszi közzé a 2016. júliusi ipari termelés második becslését.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.