Gyengébben teljesít az ipar

Vártnál gyengébben alakult az ipari termelés az év utolsó hónapjában, a kibocsátás 6,8 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Előzőleg elemzők még két számjegyű éves szintű bővülést is elképzelhetőnek tartottak.

Tavaly decemberben az ipari kibocsátás 6,8 százalékkal, a munkanaphatástól megtisztított index 4,4 százalékkal nőtt az előző évhez viszonyítva. Az előző hónaphoz képest a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított adatok szerint immár harmadik hónapja lassul a hazai ipar havi kibocsátása, ami egyáltalán nem jó jel a kétszázalékos idei gazdasági növekedést alsó hangon kezelő kormány számára.

A gyenge ipari adat egyébként azt is előrevetíti, hogy 2013-ban csak valami csoda folytán érhette el az ominózus egy százalékot a hazai gazdaság növekedése.

A Központi Statisztikai Hivatal frissen közölt előzetes adatai szerint a magyar gazdasági növekedés motorjaként számon tartott ipar 1,4 százalékkal teljesítette túl az előző évi produktumát.

Mindenképpen érdemes az adatoknál tekintetve venni azt, hogy 2012 decemberében a bázis rendkívül alacsony volt, mivel sorra, és előre be nem jelentetten álltak le a hazai autógyártók, és más üzemek is visszafogták termelésüket az akkor meglehetősen gyenge, recessziós hangulatot tükröző kereslet láttán.

A nemzetgazdasági tárca csak a részletes adatok egy hét múlva esedékes közlése után szokta értékelni az ipar teljesítményét. Bár a havi értékek folyamatosan romlanak, a tárca ezt jóindulatúan rendre elhallgatja, közleményeiben a sikersorozat elemeit ajánlja az olvasók figyelmébe.

E szerint: „Novemberben a feldolgozóipar tizenhárom alága közül hétben regisztráltak termelésbővülést, közülük a feldolgozóipari termelés negyedét adó járműgyártás kibocsátása kimagaslóan, több mint 20 százalékkal nőtt” – írták legutóbb, felhíva a figyelmet az ipari export erejére, amit a 4,4 százalékos novemberi éves összevetésű adattal támasztottak alá.

Ez egyébként nem kirívóan jó, igaz, pozitív előjelű. Ezen felül az NGM még a cipőipari termelésnövekedés 24 százalékos bővülésével is büszkélkedett, amire - az iparág csekély súlyát tekintve - csak a szám impozáns jellege miatt nyílott lehetősége. 

 

Az enyhe tél tett be az iparnak?

A TakarékBank 8,8 százalékos előrejelzését lényegesen alulmúlva, 6,8 százalékkal nőtt az ipari termelés decemberben az előző évihez képest, munkanaphatással megtisztítva a növekedés a várt 6,5 százalék helyett 4,4 százalék volt. Suppan Gergely vezető elemzőt különösen az előző hónaphoz képest a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari termelés váratlanul nagy, 1,9 százalékos esése lepte meg.

Magyarázata szerint ez azonban döntően a szezonálisan jóval enyhébb időjárásnak köszönhető, mivel az energiatermelő ágazatok teljesítménye esett vissza. Az energiatermelés visszaesése annak is köszönhető, hogy az európai nagykereskedelmi áramárak lényeges visszaesése miatt megnőtt az áram importja, míg csökkent a hazai termelés, elsősorban a gáztüzelésű erőművekben.

Az idei év azonban igen biztatónak ígérkezik, mind a külső, mind a belső kereslet jelentősen élénkülhet, amihez hozzájárul egyes autóipari kapacitások érdemi felfutása. Az ipar idei várható kedvező teljesítményét mind a német, mind az európai, mind a hazai konjunktúramutatók alátámasztják, így Suppan Gergely hatszázalékos növekedést vár az ipar kibocsátásában.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.