Gyengébb árfolyamon stabilizálódott a forint

Enyhülni látszik a dubaji-sokk közvetlen hatása, a térségbeli devizák árfolyama a korábbinál egy kissé gyengébb árfolyamon stabilizálódott: az eurót pénteken délután négy órakor 273,22 forinton jegyezték a bankközi kereskedelemben.

A dollár jegyzése 182,97 forint 1,4924 dolláros euró árfolyam mellett a csütörtök délutáni 180,75 forint és 1,5031 euró/dollár után. A svájci frankot 181,03 forinton jegyezték 180,08 forint után, 100 japán jent pedig 209,99 forinton 208,67 forint után.
Csütörtökön bizalmi válság rázta meg a Dubai World fizetésképtelenné válása miatt a tőzsdéket és a deviza piacokat. Az európai tőzsdék három százalék körüli veszteséggel zártak, majd péntekre virradóra az ázsiai tőzsdék is 2-5 százalékos veszteségeket szenvedtek el.

A moszkvai tőzsde 5 százalékos veszteséggel kezdett pénteken, a rubel két hónappal ezelőtti szintre gyengült, átlépve a lélektanilag fontos 36-os árfolyam küszöböt az euró-dollár kosárral szemben. A főbb európai indexek is 1 százalék feletti veszteséggel nyitottak pénteken. A feltörekvő piacok összetett indexe 3 százalékos veszteséget mutatott az európai kereskedés kezdetén.

Pénteken a helyzet higgadt értékelésével már tisztulni kezdett a kép: Francois Fillon francia pénzügyminiszter kijelentette, hogy az Öböl térségében elegendő pénzügyi forrás áll rendelkezésre ahhoz, hogy segítségükkel elkerülhető legyen a már csillapodó nemzetközi pénzügyi válság egy második hulláma.

A Fitch Ratings a közép-kelet-európai bankrendszerek kilátásairól a londoni Cityben rendezett szakkonferencián a szakértők rámutattak, hogy nem a közép-kelet-európai felzárkózó térség, hanem Dubaj és közvetlen környezete szenvedi meg leginkább az emirátus hirtelen előtérbe került adóssággondjainak járványos hatásait. Kelet-Európa saját kockázatait a piac már alaposan felmérte, és semmiképpen sem várható a tavalyihoz hasonló súlyos megingás.

Az európai tőzsdeindexek emelkedésnek indultak, korrigálták veszteségeiket, és az - erősen veszteséges - amerikai tőzsdei nyitás idején már pozitív tartományban jártak. Az arany ára a reggeli 1143 dollárról kora délutánra visszaemelkedett 1163 dollárra. Csütörtökön az arany rekordot állított be 1194,90 dolláros áron.

Az euró a dubaji-sokk hatására a héten 1,5145-nél elért 15 havi árfolyam csúcsról meredeken gyengült a dollárral szemben és árfolyama 1,4840 környékén járt a pénteki európai kereskedés kezdetén.

Elemzők szerint az euró huzamosabb ideje tartó erősödő trendje a dollárral szemben nem sérül mindaddig, amíg az árfolyam 1,4822 felett marad. Abban az esetben viszont, ha 1,4813 alá esik, akár meg is fordulhat. Az árfolyam nem törte át tartósan az 1,4850-es erős ellenállási pontot, megfordult, és pénteken nap közben jellemzően 1,4880-1,4890 környékén mozgott.
Mindez arra utal, hogy a piaci bizalom megrendült ugyan, de a korábbinál egy kissé alacsonyabb szinten stabilizálódott, csökkent a veszteségminimalizáló ügyletek tömege.

A térségbeli devizák árfolyamának alakulása alapvetően a befektetői hangulat alakulását, az euró/dollár árfolyamot követi továbbra is. A cseh korona két erős küszöböt is áttört nap közben 26,30-as és 26,50-es euró árfolyamnál, majd 26,30 alatt konszolidálódott.

A lengyel zloty 4,19 felett is járt, majd 4,17-nél állapodott meg.A forint kis időre átlépte a 275 forintos euró árfolyamot még kora délelőtt, de hamar korrigált. A kereskedők nem tartják valószínűnek a 275 forintos euró árfolyam meghaladását annak erős ellenállása miatt. Erre akor lenne esély, ha az euró gyengülése a dollárral szemben áttörné a 1,4850 dolláros ellenállási pontot.

A dubaji válság lecsillapodásáig a piac 270-275 közötti forint árfolyamot vár. Az állampapírok másodpiacán 20 bázispont körül emelkedtek a referencia hozamok. Az egy éves lejárat referencia hozama 6,22 százalék (+22 bázispont), a három évesé 7,11 százalék (+26 bázispont), az öt évesé 7,26 százalék (+18 bázispont), a tíz évesé 7,59 százalék (+20 bázispont).

A kamatcsökkentési várakozások a forint gyengülésével párhuzamosan enyhültek ugyan, de a rövidebb lejáratok hozamét még így is erősen kötik a 6,00 százalékos szinthez, a hosszabb lejáratok hozama így jobban ki van téve bizalom mostani romlásának.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.