Gyenge a forint, nem csökken a gáz ára?

A földgáz világpiaci árának csökkenését kioltja a gyenge forint - vélekedett Juhász Péter, a Mol Energiakereskedő Kft. ügyvezető igazgatója az Institute of International Research (IIR Hungary) GasCon elnevezésű szakmai konferenciáján kedden Budapesten.

A földgáz ára Európában a kőolaj kilenchavi világpiaci átlagárához igazodik. Azok a felhasználók, akiknek ilyen szerződésük van, és dollárban vagy euróban fizetnek, azok természetesen most élvezik a világpiaci ár mérséklődését - fűzte hozzá Juhász Péter. Az MTI által megkérdezett szakértők várakozása szerint a nyár második felétől 250 dollár körül lesz ezer köbméter importgáz ára, tavaly pedig még 500 dollár felett volt. A földgáz árának változása arra ösztönzi a kereskedőket, hogy számukra a földgáztárolás ne csak az ellátás biztonságát szolgálja, hanem optimalizálják a portfoliójukat. Amikor olcsó a földgáz, akkor vásároljanak és tároljanak, amikor drága akkor pedig vegyék ki a tárolóból, és adják el.

Lakatos Balázs, az E.ON Földgáz Storage Zrt. kereskedelmi és marketing igazgatója ismertetése szerint ez már az elmúlt évben is tapasztalható volt. Ez is indokolja a magyarországi tárolók bővítését. Az E.ON az idén fejezi be a 3,8 milliárd köbméteres kapacitásának növelését 600 millióval. A német E.ON Ruhrgas magyarországi cége új tároló építését nem tervezi, hiszen a meglévő tárolóinak kapacitását akár egymilliárd köbméterrel növelheti.

A stratégiai földgázkészletekről szóló törvénynek megfelelően az év végéig elkészül az 1,2 milliárd köbméter kapacitású stratégiai tároló - mondta el a tárolót építő és üzemeltető MMBF Földgáztároló Zrt. vezérigazgatója, Debreceni Ferenc a konferencián. A Mol és a Magyar Szénhidrogén Készletező Szövetségének (MSZKSZ) közös cége mintegy 150 milliárd forint beruházásban alakítja ki a tárolót. Az Algyő-Szőreg mezőn lévő tároló 700 millió tonna kapacitású kereskedelmi tárolóval is kiegészül. A kereskedelmi tároló kapacitásának hosszú távú - 10 éves - lekötésére a társaság a múlt év decemberében hirdetett tendert, az eredmény március végéig várható - kérdésre válaszolva Novák Bence, az MMBF Zrt. kereskedelmi igazgatója. Hozzátette: a pályázaton nagyon élénk érdeklődés mutatkozott.

Horváth Tibor, a magyarországi földgáz-nagykereskedő, az E.ON Földgáz Trade Zrt. igazgatósági elnöke a konferencián szólt arról, felvették a kapcsolatot a Gazprommal, hogy tárgyaljanak a 2015-ben lejáró hosszú távú beszerzési szerződés meghosszabbításáról. Horváth Tibor hangsúlyozta, hogy a szabályozási környezet kivárásra kényszeríti a társaságot a szerződés meghosszabbításával kapcsolatban. Az E.ON azzal számol, hogy a magyarországi gázellátásban az orosz földgáz továbbra is meghatározó lesz. A társaság tavaly például norvég földgázt is importált, de jelentős szállítási költséggel.

Solti Károlyné, a Mol tanácsadója a gázpiac július elsejei teljes liberalizációjával kapcsolatban azt hangsúlyozta, hogy a lakosságot is ellátó közüzemben az ár a piacnyitásig hatósági ár. Utána az úgynevezett egyetemes szolgáltató látja el a lakosságot és az óránként 100 köbméternél kevesebbet fogyasztókat. Egy évvel később pedig az óránként 20 köbmétert fogyasztók is a szabadpiacra kényszerülnek. A többi fogyasztó az úgynevezett egyetemes szolgáltatótól kapja majd a földgázt, de az árat a hatóság, a Magyar Energia Hivatal ellenőrzi.

Bessenyei Gábor, az energiahivatal fogyasztóvédelmi osztályának vezetője felhívta a figyelmet arra, hogy a gáztörvénynek megfelelően 2010 június 30-ig minden fogyasztóval új szerződést kell kötni. A törvény alapján nő a szolgáltató tájékoztatási kötelezettsége is. A piacnyitással szerepet kap a védendő fogyasztók köre, azok tartoznak ide, akik szociális szempontból rászorultak, vagy egészségileg károsodottak. A védendő fogyasztókat nem lehet kikapcsolni a szolgáltatásból. A jogszabály előírja, hogy folyamatban lévő ügyek esetében is a védendő fogyasztói körbe lehessen vonni a szociálisan vagy egészségi okok miatt rászorulókat.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.