Gyárbezárás a Jaguar Land Rovernél

Bezárja 2014-ig egyik birminghami autógyárát a Jaguar Land Rover, ám arról egyelőre nincs szó, hogy a legendás márkák gyártását részben vagy egészben Indiába helyeznék át.

Azt egyelőre nem mondták meg, hogy az ötezer főnek munkát adó Castle Bromwich-i üzemről, vagy a kétezer főt foglalkoztató Solihull-i üzem kapujára kerül lakat. Előbbiben jobbába Land Rovereket, utóbbiban pedig Jaguarokat gyártanak. Ugyanakkor nyolcszáz új dolgozó felvételét is bejelentette a patinás brit autógyártót tavaly megvásárló indiai Tata Motors, méghozzá a most kétezer fős Halewood-i gyárba keresnek munkásokat, akik a kis fogyasztású Range Rover LRX-ek összeszerelését fogják végezni.A Jaguar Land Rover jelenleg 14,5 ezer embernek ad munkát.

A Tatánál egyre többet panaszkodnak a magas angliai bérköltségekre, többek között ez, és nem csak a visszaeső kereslet magyarázza az üzembezárást. Az indiaiak úgy döntöttek, hogy az ezután szerződtetett dolgozók fizetése az azonos munkakört betöltők mostani bérénél húsz százalékkal kevesebb lesz. Az indoklás szerint az iparági átlagot meghaladó bérek a versenyképessé rovására mennek. És különben is, tették hozzá, ezt a módszer mások, például a British Airways is alkalmazza.

Az új tulajdonosok egyébként sem szívbajosak: tavaly a gyártókapacitásokat százezer autóval csökkentették, bérbefagyasztást rendeltek el, eltörölték a bónuszokat, miközben elküldtek 2500 embert. Ám még így sem tudták megakadályozni, hogy a 2007-es nyereséges év után 2008-ban veszteségessé váljon a vállalat. Land Roverből egyébként 226 ezer helyett csak 186 ezret, Jaguarból 65,5 ezer helyett 60,5 ezret tudtak értékesíteni tavaly. Azt egyelőre cáfolták, hogy a gyártást vagy annak egyrészét a sokkal alacsonyabb bérszínvonalú Indiába vinnék át.  

A szakszervezetek nincsenek elragadtatva a Tata leépítési szándékaitól, és harcolni fognak a szerzett jogaikért - tette világossá a Bloomberg érdeklődésére Bert Hill, a GMG ágazati szakszervezeti szövetség birminghami vezetője. A brit kormány ezzel szemben a dolgoz jó oldalát nézi, legalábbis Peter Mandelson ipari miniszter a Tata munkahelymegtartó elképzeléseit ecsetelte  pozitív szavakkal.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.